A haiti földrengés áldozatainak szánt segélyt is lenyúlhatta a FIFA-alelnök

A BBC értesülései szerint az amerikai hatóságok vizsgálják, hogy Jack Warner korábbi FIFA-alelnöknek mennyi köze van a 2010-es haiti földrengés áldozatainak szánt 750 ezer dollár eltűnéséhez.

A 2010-es, a Richter-skála szerinti 7-es erősségű haiti földrengésben mintegy 300 ezren vesztették életüket, kétmillióan maradtak fedél nélkül, a gazdasági károkat pedig ötmilliárd euróra becslik. Warner a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségtől és annak koreai tagszervezetétől 750 ezer dollárt gyűjtött össze az ország újjáépítésének támogatására, csakhogy az összeg soha nem ért célba, máig rejtély, hova tűnt. Ezt az ügyet derítheti most fel a FIFA korrupciós ügyei kapcsán folytatott átfogó nyomozás.

Jack Warner - fotó: EPA/Alva ViarruelA The Sunday Times szerint Warner a 2010-es világbajnokság házigazdájáról döntő szavazás előtt átvett egymillió dollár kenőpénzt a marokkói küldöttségtől, de átverte a marokkóiakat, és végül a még több pénzt ajánló Dél-Afrikára voksolt. A lap szerint ez alátámasztja Chuck Blazernek, a végrehajtó bizottság volt amerikai tagjának azon állítását, hogy Warnernek a dél-afrikaiak 10 millió dollárt ajánlottak szavazatáért. Ezzel párhuzamosan a BBC is tárt fel olyan dokumentumokat, amelyek arra vallanak, hogy Warner hatalmas összegeket fordított személyes kiadásokra, hiteltörlesztésekre és pénzmosásra.

Jack Warner a FIFA legújabb korrupciós botrányának egyik központi figurája. A trinidadi férfi egyike annak a 14 FIFA-tisztségviselőnek, illetve cégvezetőnek, akit az amerikai igazságügyi minisztérium május 27-én bűnszövetkezet működtetésével vádolt meg, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be. Warnert Trinidad és Tobagóban őrizetbe vették, majd egy nappal később óvadék fejében szabadlábra helyezték. Warner már ígéretet tett rá, hogy mindent, amit tud, elmond a nyomozóknak.

A nyomozás érinti Joseph Blattert is, aki május 29-i újraválasztását követően kedden jelentette be lemondását a FIFA elnöki posztjáról és a rendkívüli kongresszus összehívásáig látja el teendőit.

A svájci ügyészség büntetőeljárást indított a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélése kapcsán. Május 27-én Zürichben svájci rendőrök az amerikai hatóságok nevében fellépve hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával.