A McLarennek el kellene dobnia a 2015-ös évet?

A csapat spanyol versenyzője, Fernando Alonso úgy érzi, a McLaren-Hondának mostantól elsősorban a 2016-os szezonra kellene összpontosítania. A kétszeres világbajnok márkatársa, Jenson Button nem ért egyet ezzel a kijelentéssel.

Fernando Alonso és Jenson Button (Fotó:  Charniaux / XPB Images) Fernando Alonso és Jenson Button (Fotó: Charniaux / XPB Images)A vártnál is nehezebben indult a brit alakulat szezonja, a nehézségek pedig a folytatásban sem érnek véget, hiszen a pilóták minden valószínűség szerint több hátrasorolásos büntetést is kapnak majd az erőforrás-egységek cseréje miatt. Noha a műszaki problémák „mindennaposak” az istálló háza táján, Alonso kitart azon véleménye mellett, miszerint a McLaren komoly előrelépéseket tett az év eleje óta, elmondása szerint azonban a csapatnak mostantól inkább a 2016-os évre kellene fókuszálnia.

„A jelenlegi helyzetünket és a teljesítményünket figyelembe véve okos döntés lenne, ha már a következő szezonra összpontosítanánk” – idézi a spanyol klasszis szavait az Autosport. „Nem zavar, ha minden egyes versenyt a bokszból rajtolva kell elkezdenem, ha folyamatosan javítani tudunk az autó teljesítményén. Most ez a legfontosabb a csapat számára, hogy a jövő évi teljesítményre koncentráljunk. Eddig elképesztő fejlődésen mentünk keresztül, így a szezon második fele egyelőre egy nagy kérdőjel számunkra, de mind magabiztosak vagyunk” – teszi hozzá Alonso.

A csapattárs ezzel szemben nem hiszi, hogy a McLarennek és a Hondának már most ilyen messzire kellene mennie, azaz hét futam megtétele után le kellene írnia a 2015-ös versenyévadot. Jenson Button szerint azért sem szabad eldobni a folyamatban lévő szezont, mert jövőre – a jelenlegi tervek szerint – szinte alig változnak a technikai szabályok, így a most bevetett – és az adott esetben jelentős javulást hozó – fejlesztésekre a folytatásban is építhetnek az egylet mérnökei.

„Nem írhatod le az idei évet, hiszen nem lesznek komolyabb szabályváltozások” – figyelmeztet a 2009-es világbajnok. „Azért vagyunk itt, hogy fejlődjünk, hogy jobbá tegyük a versenyautót és a lehető legjobb eredményeket érjük el a versenyeken. Persze, egyértelműnek tűnik, hogy a következő év sokkal izgalmasabb lesz, és reméljük, hogy akkor már a mezőny elején harcolhatunk, de ahhoz, hogy fejlődjünk a folytatásban is keményen kell dolgoznunk, hiszen látnunk kell, mire vagyunk képesek, és merre haladunk a fejlesztésekkel. Egyértelmű, hogy több problémánk van, mint szeretnénk, de bízunk abban, hogy ezeket megoldjuk, mert a tempónk egyébként egész jó!”