Musorujsag
Élő Eredmények

"Ötször annyit dolgozom, mint korábban bármikor" - interjú a 80. születésnapját ünneplő Kárpáti Gyuri bácsival

Riskó Márton/telesport.hu
„Gyurika – Egy pólós vallomásai” - ez a címe a Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóról készült dokumentumfilmnek, amelynek zártkörű díszbemutatóját pénteken este tartották a budapesti Uránia Filmszínházban. Az előadás után ünnepség keretében köszöntötték a legendás pólóst, aki jövő kedden ünnepli 80. születésnapját. A dokumentumfilm egy későbbi időpontban a közmédián is látható lesz. A telesport.hu munkatársa ez alkalomból beszélgetett a Nemzet Sportolójával.

– Milyen volt a forgatás hangulata?
– Mindvégig nagyon jól éreztem magam. Profikkal dolgoztam együtt, és azt hiszem, igazi profi munkát végeztünk.

 – Melyik a legkedvesebb jelenete?
– Másfél évig vettük fel a filmet, ez idő alatt számtalan izgalmas dolog történt. A legszebb pillanatokat akkor éltem át, amikor Bud Spencer római lakásán forgattunk. A világhírű olasz színészhez hetvenéves barátság fűz, ennyire közeli barátom csak Gyarmati Dezső, Puskás Öcsi és Papp Laci volt.

A „Gyurika – Egy pólós vallomásai” című dokumentumfilmet Káel Csaba rendezte. Nagy Endre producer elmondta, eredetileg úgy volt, hogy Bud Spencer is ott lesz a pénteki díszbemutatón, de a világhírű olasz színész németországi forgatása miatt végül nem tudott eljönni.

 

– Mivel tölti a napjait?
– A születésnapomra készülök. Félre a tréfával, hét különböző szervezetben vagyok elnökségi tag, a Halhatatlanok Klubjától a Magyar Olimpiai Bizottságig. Nyolcvanéves koromban ötször annyit dolgozom, mint korábban bármikor. Pihenni egyáltalán nincs időm, ami persze nem feltétlenül baj.

– Pályafutása melyik mérkőzésére emlékszik a legszívesebben?
– Az 1952-es helsinki olimpia döntőjére, hiszen ott 16 évesen aranyérmes lehettem. Ennél emlékezetesebb dolog nem történt velem. Rendkívül büszke vagyok arra, hogy a mai napig én vagyok a vízilabdázás legfiatalabb olimpiai bajnoka. Hatvanhárom év telt el azóta, de senkinek sem sikerült megdöntenie ezt a csúcsot.

Budapest, 1964. július 22. Dr. Kárpáti György válogatott vízilabdázó. MTI Fotó: Petrovits László

– Kijár még pólómérkőzésekre?
– Igen, de már csak az éles meccsekre. Akkor megyek, ha a horvát, a szerb vagy a montenegrói csapat a magyar válogatott ellenfele. Ezek rendkívül erős ellenfelek, így mindig garantált, hogy nagy küzdelmet láthatok.

– Mi a véleménye a jelenlegi magyar férfi válogatottról?
– Nagyon ügyesek a fiúk, bár legutóbb ugye 9-5-re kikaptak a horvátoktól, ami nem tetszett, hiszen nagy különbséggel szenvedtek vereséget. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy jó a csapat, jó az edző, de a többi rivális is legalább ilyen jó. Jövőre a riói olimpián az első hatban végez majd Benedek Tibor együttese. Akár aranyérmes is lehet a magyar válogatott, de az is előfordulhat, hogy csak hatodik lesz, hiszen rendkívül kiegyenlített a mezőny. Így volt ez a mi időnkben is, de nekünk szerencsénk volt, mindig nyertünk.

 

Kárpáti György névjegye:

Születési dátum:  1935. június 23.

Születési hely:  Budapest, Magyarország

Becenév:  Gyurika

Klub: Ferencváros (1945-1969)

Válogatott: Magyarország (1952-1969), 162 mérkőzés

Legjobb eredményei:

3-szoros olimpiai bajnok (1952 – Helsinki, 1956 – Melbourne, 1964 – Tokió)

Olimpiai bronzérem (1960 – Róma)

3-szoros Európa-bajnok (1954 – Torino, 1958 – Budapest, 1962 – Lipcse)

5-szörös magyar bajnokság (1956, 1962, 1963, 1965, 1968)

Kárpáti György a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének elnöke, a Nemzet Sportolója.

 

 

 

 

További tartalmak