Musorujsag
Élő Eredmények

Az olimpiai kvalifikáció szempontjából is fontos a moszkvai vívó-vb

MTI
A tavalyinál lényegesen jobb szereplésre lenne szüksége a magyar válogatottnak a moszkvai vívó-világbajnokságon, hogy az olimpiai részvételért zajló versengésben kedvező helyzetbe kerüljön.

Egy éve, Kazanyban a magyarok egyetlen bronzzal zártak, amelyet a Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Decsi Tamás, Szatmári András összeállítású kardcsapat harcolta ki. Ez az együttes most is ugyanilyen összeállításban szerepel, riói szempontból azonban nincs jelentősége annak, hogyan végez, mivel a jövő évi játékokon ebben a számban – akárcsak a női tőrcsapatoknak – nem rendeznek versenyt. Ezzel együtt jól jönne egy újabb éremszerzés, már csak azért is, mert az utóbbi időben hiányoznak a magyar dobogós helyezések a vb-ken.

Lényegesen fontosabb minél több pontot szereznie Moszkvában a férfi és női párbajtőrcsapatnak és a női kardválogatottnak. Tavaly a női párbajtőrözők negyedikek voltak, hasonló eredmény most is jól jönne nekik, akárcsak a férfi párbajtőrözőknek és a női kardozóknak. A júniusi, svájci Eb után – amelyen egyik együttes sem tudott az első négy közé kerülni – a hazai szövetség honlapjának helyzetértékelésében az állt: ahhoz, hogy reális cél maradjon a riói kijutás, a világbajnokságon – amely csapatban a többi versenyhez képest kétszeres pontot ad – elődöntősnek kellene lenni ezekben a számokban.

Szász Emese - MTI Fotó: Földi Imre Szász Emese – MTI Fotó: Földi Imre

Egy éve, Kazanyban a férfi párbajtőrözők a nyolcadik, a női kardozók pedig a kilencedik helyen végeztek.

Rióban még férfi tőrben rendeznek csapatversenyt, de abban nem realitás a magyar kijutás.

Azokban a szakágakban, amelyekben nem csak egyéniben zajlanak majd küzdelmek a jövő évi olimpián, elsősorban a csapatnak érdemes kvótát szereznie. A kvalifikációs időszak május elején indult és jövő év márciusának végén zárul. A riói mezőnyök döntő részben az április 4-i rangsorok alapján alakulnak ki. Az olimpiára tíz egyéni viadalon – öt világkupán, három Grand Prix-n, továbbá kontinensbajnokságon és világbajnokságon -, valamint hét csapatversenyen – öt vk-n, valamint kontinensbajnokságon és világbajnokságon – lehet pontokat gyűjteni.

A csapatkvalifikáció már csak ezért is fontos, mert ha ez összejönne, az egyéni versenyben is automatikus lenne három-három magyar versenyző indulása.

A montreux-i Eb-n egyébként jól szerepeltek a magyarok: győzött a kardozó Szilágyi Áron, harmadik lett a párbajtőröző Szász Emese és Boczkó Gábor, a tőröző Mohamed Aida, valamint a férfi kardcsapat.

Szásznak és Boczkónak ez a siker akkor lesz igazán fontos, ha a csapatkvóta nem jön össze, Szilágyinak és Mohamednek viszont mindenképpen az, mert ők csak egyéniben harcolhatnak ki olimpiai részvételt. Az éremszerzésen túl is akadt jó egyéni teljesítmény, a tőröző Varga Gabriella és Knapek Edina hetedik, illetve 11., valamint a kardozó Szatmári András 14. helye a pozitívumok közé tartozott. Hasonló eredményekkel a vb-n is elégedettek lehetnének az érintettek.

Világbajnoki aranyérmet legutóbb két éve, Budapesten szereztek a magyarok, akkor a férfi párbajtőrcsapat nyert párbajtőrben. Arra a győzelemre hat évet várt a magyar vívósport, előzőleg ugyanis 2007-ben, Szentpéterváron sikerült aranyat szereznie, igaz, akkor kétszer is: a férfi kardcsapat és a párbajtőröző Kulcsár Krisztián állhatott a dobogó legfelső fokára.

A vb-k 1937-től íródó történetében férfi párbajtőrben Kulcsár Krisztián (2007), női párbajtőrben Nagy Tímea (2006), férfi kardban Nébald György (1990), női tőrben Bóbis Ildikó (1974), férfi tőrben

pedig Fülöp Mihály (1957) a legutóbbi magyar egyéni győztes. Női kardban még nem avattak magyar világbajnokot. Csapatban a férfi párbajtőrözőké a legutóbbi aranyérem 2013-ból. A férfi kardozók 2007-ben, a női párbajtőrözők 2002-ben, a női tőrözők 1987-ben, a férfi tőrözők 1957-ben győztek legutóbb. Női kardban még nem született magyar diadal.

A moszkvai vb hétfőn a férfi és női kardozók selejtezőjével kezdődik, majd keddtől már érmeket is osztanak. Csütörtökig egyéniben, péntektől pedig csapatban hirdetnek győztest.

A magyar vb-csapat:

férfi párbajtőr: Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter

női párbajtőr: Antal Edina, Budai Dorina, Révész Julianna, Szász Emese

férfi kard: Decsi Tamás, Gémesi Csanád (csak csapatban), Iliász Nikolász (csak egyéniben), Szatmári András, Szilágyi Áron

női kard: Garam Nóra, Márton Anna, Mikulik Júlia, Várhelyi Anna

férfi tőr: Dósa Dániel, Németh Gábor, Szabados Gábor, Szabados Kristóf

női tőr: Jeszenszky Szilvia, Knapek Edina, Mohamed Aida, Varga Gabriella

A program:

július 13., hétfő – férfi és női kard selejtező

július 14., kedd – férfi és női kard 64-es tábla, férfi és női párbajtőr selejtező

július 15., szerda – férfi és női párbajtőr 64-es tábla, férfi és női tőr selejtező

július 16., csütörtök – férfi és női tőr 64-es tábla, férfi és női kard csapat a negyeddöntőig

július 17., péntek – férfi és női kard csapat 8-as tábla, férfi és női párbajtőr csapat a negyeddöntőig

július 18., szombat – férfi és női párbajtőr 8-as tábla, férfi és női tőr csapat a negyeddöntőig

július 19., vasárnap – férfi és női tőr csapat 8-as tábla

 

További tartalmak