Musorujsag
Élő Eredmények

Barátságos, családias vizes vb várható Budapesten

mti
Két év múlva Budapest családias hangulatú, barátságos vizes világbajnokságot szeretne rendezni Kósa Lajos, a szervezőbizottság elnöke szerint.

A Magyar Úszó Szövetség szerdai sajtótájékoztatóján Kósa elmondta, a másfél hete véget ért kazanyi vb-n az oroszok az ország erejét és nagyságát mutatták meg, Magyarországnak egy egészen más típusú üzenetet kell megfogalmaznia. „Nekünk a saját arculatunkra kell formálnunk a budapesti eseményt. Egy barátságos, családias hangulatú világbajnokságot kell rendeznünk, amely azt mutatja meg, hogy az úszás nemcsak az eredményekről szól, hanem az élet mindennapi részét képezi” – mondta.

A 2017-es vizes vb-vel kapcsolatban megjegyezte: hazai környezetben várhatóan mindkét vízilabda-válogatottal szemben magasabbak lesznek az elvárások, és e mellett keresik még azt, aki az óriás-toronyugrásban egyáltalán vállalkozna arra, hogy 27 méterről a mélybe vesse magát.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke gratulált a magyar úszók kazanyi világklasszis teljesítményhez, majd átadta a szót a legjobbaknak.

Hosszú Katinka, miután világcsúccsal győzött a kazanyi világbajnokság 200 méteres vegyesúszásának döntőjében - fotó: MTI/AP/Szergej Gric Hosszú Katinka, miután világcsúccsal győzött a kazanyi világbajnokság 200 méteres vegyesúszásának döntőjében – fotó: MTI/AP/Szergej Gric

A 200 és 400 méter vegyesen diadalmaskodott, illetve 200 méter háton harmadik Hosszú Katinka elmondta, szinte még most sem fogta fel igazán, hogy a rövidebb vegyestávon világcsúccsal nyert. Ahogyan az immáron ötszörös világbajnok, ezzel Darnyi Tamást megelőzve a vb-k történetének legeredményesebb magyar úszója fogalmazott, nem gondolta, hogy már idén megússza ezt az időt, sőt, azt hitte, elsőként a 400 méter rekordját adja majd át a múltnak. Hosszú másfél héttel ezelőtt, a kazanyi vb vasárnapi zárónapján nyert a hosszabbik távon, s szinte azonnal utazott tovább a világkupa első, moszkvai fordulójába, ahol négy számban diadalmaskodott, csakúgy, mint az azt követő, a franciaországi Chartres-ban rendezett második állomáson.

„A vb után ezt a két világkupa-versenyt kicsit büntetésnek éreztem, és úgy láttam, mindenki más így érezte. Ennek ellenére sikerült egész jó időket úsznom, ráadásul jó, hogy így az olimpiai előtt végig nagymedencés versenyeken készülhetünk” – mondta a 26 éves Hosszú, aki Kazanyban a 200 méter hát elődöntőjében Egerszegi Krisztina 24 éves országos csúcsát adta át a múltnak.

Hosszú edzője és férje, Shane Tusup megjegyezte, természetesen elégedett volt a kazanyi eredményekkel, de mindig van hova fejlődni, ellenkező esetben abba kellene hagyni a sportot.

A tatár főváros másik magyar hőse Cseh László volt, aki pillangón 200 méteren arany-, 100-on ezüst-, 50-en pedig bronzérmet nyert. A 29 éves úszó elmondta, örül annak, hogy meg tudta mutatni, januári edzőváltása jó döntés volt, és van még benne energia. Hozzátette, az az álma, hogy Rióban olimpiai aranyérmet nyerjen, ez a mostani sikerrel elérhetőbbnek tűnik, ugyanakkor jól tudja, hogy az ötkarikás játékokon is kemény ellenfelekkel kell majd megküzdenie.

A győztes Hosszú Katinka mutatja aranyérmét a 200 méteres vegyesúszás eredményhirdetése után, mellette Cseh László, az 50 méteres pillangóúszás bronzérmese a kazanyi vizes világbajnokságon. MTI Fotó: Kovács Anikó A győztes Hosszú Katinka mutatja aranyérmét a 200 méteres vegyesúszás eredményhirdetése után, mellette Cseh László, az 50 méteres pillangóúszás bronzérmese a kazanyi vizes világbajnokságon. MTI Fotó: Kovács Anikó

A 400 méter vegyesen ezüstérmes Verrasztó Dávid reméli, hogy a jó sorozata nem szakad meg. „Egy Európa-bajnoki arany után most szereztem egy világbajnoki ezüstöt, ráadásul az egyéni legjobbamat is meg tudtam javítani” – mondta Verrasztó.

Kiss László szövetségi kapitány azt mondta, a kazanyi teljesítménnyel az úszók magasra tették a mércét. Bízik abban, hogy az olimpián is hasonlóan sikeresen szerepel majd a válogatott, amelybe még több fiatalt szeretnének beépíteni.

A sajtótájékoztatón megszólalók mellett Kazanyban Gyurta Dániel 200 méter mellen szerzett bronzérmet – ezzel megszakadt 2009 óta tartó nagymedencés veretlenségi sorozata -, Kapás Boglárka 1500 méter gyorson állhatott fel a dobogó harmadik fokára, valamint a nyíltvizi úszók 25 kilométeres versenyében Olasz Anna lett második.

Array
(
    [replacement] => [galleryreference id="356091"]
    [shortcode] => 
		
		

    [title] => A vizes vb-ről hazatérő küldöttség sajtótájékoztatója
    [image] => https://cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/10/2015/08/DACSA201508190101-1024x575.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

További tartalmak