Musorujsag
Élő Eredmények

Görbiczék lemaradtak az olimpiáról

MTI
Nem lesz ott a jövő évi riói olimpián a magyar női kézilabda-válogatott.

A magyar nemzeti csapat a dániai világbajnokságon hétfőn a nyolcaddöntőben búcsúzott, így már csak akkor vehetett volna részt az olimpiai kvalifikációs tornán, ha a norvégok világbajnokok lesznek, a franciák és a montenegróiak pedig a legjobb hét közé kerülnek.

Herning, 2015. december 14. Hornyák Dóra sír a 22. női kézilabda világbajnokság nyolcaddöntőjében játszott Magyarország - Lengyelország mérkőzés végén a dániai Jyske Bank Boxen Arénában, Herningben 2015. december 14-én. Lengyelország - Magyarország 24-23. MTI Fotó: Kovács Anikó Herning, 2015. december 14.
Hornyák Dóra sír a 22. női kézilabda világbajnokság nyolcaddöntőjében játszott Magyarország – Lengyelország mérkőzés végén a dániai Jyske Bank Boxen Arénában, Herningben 2015. december 14-én. Lengyelország – Magyarország 24-23.
MTI Fotó: Kovács Anikó

A magyar nemzeti csapat a dániai világbajnokságon hétfőn a nyolcaddöntőben búcsúzott, így már csak akkor vehetett volna részt az olimpiai kvalifikációs tornán, ha a norvégok világbajnokok lesznek, a franciák és a montenegróiak pedig a legjobb hét közé kerülnek. Pénteken az utóbbi két együttes kikapott az 5-8. helyért játszott mérkőzésén, a franciák az oroszoktól, a montenegróiak a dánoktól, így egymással játszanak a hetedik helyért.

Ezzel eldőlt, hogy az olimpiai kvalifikációs tornán a legutóbbi Eb-n bronzérmes svéd, valamint – norvég aranyérem esetén – a montenegrói-francia összecsapása győztese lehet ott. Ha nem a norvégok nyerik a tornát, akkor az előző kontinensviadalon ezüstérmes spanyolok lehetnek ott a selejtezőtornán, ellenkező esetben – tehát norvég diadallal – az ibériaiak már a riói részvételt ünnepelhetik.

Miután a vb-11. és Eb-6. Magyarország mind világbajnoki, mind Európa-bajnoki eredménye alapján a legjobb helyen végzett csapat, amely nem szerzett közvetlen olimpiai vagy az olimpiai selejtezőtornákon való részvételre jogosító kvótát, ezért a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) arról tájékoztatja a Nemzetközi Kézilabda Szövetséget, hogy első számú tartalékként bármelyik, az olimpiai selejtezőkre részvételi jogot szerző válogatott visszalépése esetén készen áll az indulásra. Az MKSZ közleménye szerint mivel a világbajnokság eredményei alapján Európa mellett az amerikai kontinensről szerepelhet két csapat az olimpiai selejtezőn, mégpedig a Pán-Amerikai Játékok 3. és 4. helyezettje, Uruguay és Mexikó, utóbbi csapatok esetleges visszalépése és egy újabb európai csapat részvétele szakmailag is megalapozott lehetne.

A magyar csapat a 2012-es londoni olimpiáról is lemaradt. A mostani kudarc után Németh András szövetségi kapitány lemondott posztjáról, utódját várhatón januárban jelölik majd ki.

A Magyar Kézilabda Szövetség elnöksége korábban azt a célt tűzte ki, hogy a női és a férfi válogatott is ott legyen a riói olimpián. A férfiaknak ehhez bravúrosan kellene szerepelniük a januári lengyelországi Európa-bajnokságon, mivel lemaradtak az idén januári katari világbajnokságról.

Az olimpiákon 1976 óta van ott a férfi és a női kézilabda is. Azóta, leszámítva az 1984-es Los Angeles-i játékok bojkottját, mindig indult legalább az egyik magyar válogatott. Előtte pedig 1936-ban és 1972-ben férfi tornát rendeztek a nyári olimpián, és azokon is ott voltak a magyarok. Így ha Rióban egyik magyar csapat sem szerepelhet, akkor megszakad ez a szép sorozat.

Eredmények:
az 5-8. helyért:
Dánia-Montenegró 28-20 (15-11)
Oroszország-Franciaország 31-25 (15-8)

később:
elődöntő:
Hollandia-Lengyelország 18.00
Norvégia-Románia 20.45

További tartalmak