Button reméli, a Honda le fogja másolni a Ferrarit

A McLaren-Honda brit versenyzője, Jenson Button, úgy érzi, a Ferrari formajavulása a bizonyíték arra, hogy a következő szezonban az ő csapata is tehet egy komoly lépést a helyes irányba. A 2009-es világbajnok most a vörösök feltámadásából merít erőt.

Jenson Button (Fotó: xpbimages.com) Jenson Button (Fotó: xpbimages.com)A Ferrari 2014-ben hosszú idő után először maradt futamgyőzelem nélkül, dobogós helyezésből pedig mindössze kettő került az alakulat neve mellé, egy évvel később azonban stabil második erővé vált, a 2016-os évad kapcsán pedig sokan már világbajnoki esélyeiről találgatnak. A Honda visszatérése eközben a vártnál sokkal gyengébbre sikerült, a cég partnercsapata, a McLaren ugyanis csak a kilencedik helyet tudta megszerezni a gyártók bajnokságában.

A legnagyobb gondot a Honda-motorok teljesítménybeli hiányossága jelentette, ám Button úgy érzi, a Ferrari bebizonyította, ezek nagyját egy tél alatti is meg lehet oldani. „Jó volt látni, hogy felvették a ritmust” – idézi szavait az Autosport. „Olyan pletykákat is hallottam, hogy a télen 100 lóerőt is találtak. Én nem tudom, ebből mennyi igaz, de bármi is történt, a változás jelentős volt, és a csapat több alkalommal is felvehette a versenyt a Mercedesszel. És ezt tényleg jó volt látni” – tette hozzá.

Jenson Button az Olasz Nagydíjon (Fotó: xpbimages.com) Jenson Button az Olasz Nagydíjon (Fotó: xpbimages.com)„Teljesen egyértelmű, hogy nekünk nagyobb előrelépéseket kell tennünk, ha ugyanezt meg akarjuk valósítani. Viszont láthattuk, hogy mindez egy tél alatt is elérhető” – folytatja a mezőny legtapasztaltabb versenyzője, aki a 2015-ös szezon során nem egyszer meglehetősen kiábrándultan nyilatkozott (főleg a Szingapúri Nagydíj alatt és után), sőt még a visszavonulás gondolatával is eljátszott, a csapat tervei azonban végül meggyőzték.

A csapat gyengélkedése kapcsán többször szóba kerültek az európai és a japán kultúra közötti különbségek, Button azonban továbbra sem gondolja, hogy ebből komolyabb hátránya származott volna az istállónak. „Vannak problémák mindkét oldalon, de nem hiszem, hogy csak a Hondát kellene okolni; egyáltalán nem. Sok problémánk volt idén, és ezeket gyorsan meg kell oldani, hiszen a következő szezon már nincs messze. Hosszú, kemény tél lesz, de izgalmas is, hiszen érdekes dolgok vannak alakulóban” – zárta gondolatát 2009 világbajnoka.

Jenson Button Jenson Button