Jól csengő F1-es nevek Svájc 300 leggazdagabb embere között

A Bilanz című svájci gazdasági lap évről évre nyilvánosságra hozza az alpesi országban adózó leggazdagabb emberek 300-as listáját. Számos Forma–1-ben érdekelt név szerepel rajta.

Michael Schumacher, Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen is Svájcban telepedett le (Fotó: xpbimages.com) Michael Schumacher, Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen is Svájcban telepedett le (Fotó: xpbimages.com)Bár Monaco a híres arról, hogy számos jól kereső versenyző (sportoló) választja otthonának kedvező adózási feltételei miatt, ilyen tekintetben van egy komoly riválisa: Svájc. Több egykori és mostani versenyző is a többnyelvű országban él, de a paddock több tagja is ott adózik.

A Bilanz című lap 300-as listáján a legelőkelőbb helyet az F1-esek közül az adózásra Gstaadban bejelentkezett Bernie Ecclestone foglalja el. A FOM 85 éves vezetőjének vagyonát 2,5-3 milliárd svájci frankra becsülik. Őt az Ojjeh-fivérek követik – a három testvér családja 1,5-2 milliárd svájci frankkal rendelkezik. A legidősebbjük, Mansour Ojjeh évtizedek óta résztulajdonos a McLarenben.

Az első versenyző a listán Michael Schumacher. A már 2012-ben visszavonult, s 2013 végi balesete óta otthonában ápolt hétszeres világbajnok a becslés szerint 700-800 milliós vagyonnal rendelkezik. Ezzel megelőzi a szintén Svájcban bejelentett Mercedes-sportigazgató és résztulajdonos Toto Wolffot, kinek vagyonát 350-400 millió frankra teszik.

A többi versenyző közül még a két ferraris, Kimi Räikkönen és Sebastian Vettel van a listán az aktív mezőny svájci különítményéből. Mindkettejük vagyonát 100 és 150 millió frank közé teszik.

Az említett listán egyébként a Forma–1 résztvevői nemigen rúgnak labdába az üzleti élet szereplőivel szemben. Az élen – immáron 14. alkalommal – a svéd Ikea bolthálózatot működtető Kamprad család végzett. Vagyonuk 44-45 milliárd svájci frankra rúg.