Musorujsag
Élő Eredmények

Ezt a teniszmeccset bundázhatta meg a maffia

Bild
A 2007 augusztusi Davigyenko-Arguello meccs lehetett az egyik, amelyiket manipulálta a fogadási maffia.

Mint ismeretes, a brit BBC és az amerikai BuzzFeed News az ausztrál nyílt bajnokság első napján hozta nyilvánosságra, hogy a teniszvilág élmezőnyének több tagja is aktívan részt vett a fogadási csalásokban. A két médium állítása szerint az elmúlt évtized során számos játékos gyanússá vált, közülük 16-an a világranglista ötvenes élmezőnyébe tartoztak, Grand Slam-győztesek is vannak köztük. A bundázással gyanúsított játékosok közül nyolcan ott vannak a melbourne-i torna mezőnyében.

A BBC kedden este azt is nyilvánosságra hozta, hogy a 2007. augusztus 2-án játszott Nyikolaj Davigyenko-Martin Arguello párharc lehetett az egyik elcsalt meccs. A sopoti torna második fordulójában játszott mérkőzés első játszmáját az esélyesebb orosz nyerte 6:2-re, a másodikban brékelőnye volt, mégis elvesztette 6:3-ra, a harmadikban pedig fel is adta az összecsapást, így meglepetésre a világranglistán akkoriban 87. Arguello jutott tovább.

A csatorna megszólaltatta a Betfair internetes fogadási oldal egyik elemzőjét, aki a találkozó alatt szokatlan fogadásokat tapasztalt: összesen négymillió eurót tettek az esélytelenebb Arguellóra. „Nem is kérdés, hogy ezek a szindikátusok belső információk birtokában voltak” – nyilatkozta az elemző. A beszámoló szerint a legtöbb pénz orosz és olasz csoportoktól érkezett, amelyek az elvesztett első játszma ellenére további összegeket tettek az argentin győzelmére.

Simon Cox BBC-újságíró éveken át tartó nyomozása egy szicíliai közvetítőhöz vezetett, aki felvette a kapcsolatot Arguellóval, és még az ominózus meccs napján is több üzenetet váltott vele. „Minden rendben” – írta neki például, amikor Davigyenko belement a csalásba.

A nyomozásban részt vett egy Albert Kirby nevű exrendőr is, aki azt állítja, hogy a férfi tenisztornákat szervező ATP a bizonyítékok ellenére sem lépett semmit az ügyben. „Nyomoztam Németországban, Madridban és Londonban, és a végén jól átláttam, hogy mi történt Lengyelországban. Ekkor közvetlenül az ATP-hez fordultam, ahonnan semmilyen reakció nem érkezett. Ha hozzám állított volna be egy nyomozó ilyen információkkal, úgy éreztem volna, hogy az összes születésnapom aznap van. Ehhez képest ők úgy viselkedtek, mintha tudomásuk sem lenne semmiről.”

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Bundabotrány robbant ki a teniszvilágban
A brit BBC és az amerikai BuzzFeed News szerint a teniszvilág élmezőnyének több tagja is aktívan részt vett a fogadási csalásokban, még Novak Djokovicsot is megkeresték a csalók, Roger Federer szerint fontos tisztázni a sportágat.
Tenisz
Visszavonul Nyikolaj Davigyenko
Bejelentette visszavonulását Nyikolaj Davigyenko, aki pályafutása legjobbjaként - még 2006 novemberében - a férfi tenisz világranglista harmadik helyén állt.
Tenisz