Renault: Már sehová sem tartottunk a Red Bull-lal

A Renault Forma-1-es programjának ügyvezetője, Cyril Abiteboul úgy érzi, a gyár és a Red Bull kapcsolata már sehová sem tartott az utóbbi időben, ezért kell ismét saját csapatot indítaniuk. A szakember szerint hosszabb távon most jobbak a cég esélyei.

Renault (Fotó: Batchelor / XPB Images) Renault (Fotó: Batchelor / XPB Images)A 2015-ös szezon második felének egyik állandó beszédtémája volt a Red Bull és a Renault esetleges szakítása, miután a vártnál gyengébb eredmények és a nyilvánosság előtt zajló sárdobálás hatására alaposan megromlott a felek kapcsolata. A bikások el is határozták, hogy új partner után néznek, a Mercedestől és a Ferraritól viszont kosarat kaptak, a McLaren pedig megakadályozta a Hondával való megegyezést, így végül megújították szerződésüket a franciákkal.

A partnerség azonban már nem lesz a régi, a Renault ugyanis felvásárolta a Lotust, hogy 2016-tól ismét gyári csapatot indítson, egyértelmű tehát, hogy a folytatásban a Red Bull helyett már erre az istállóra fognak összpontosítani. Abiteboul szerint egyértelmű, hogy a Renault-nak lépnie kellett, hiszen a Red Bull-kapcsolat már nem működött. „Nyilvánvaló volt, hogy ez a partnerség nem tart sehová, szóval változtatni akartunk a modellünkön” – mondta az F1 Racingnek. „A modern szabályok mellett nehéz sikeressé válni úgy, hogy nem férünk hozzá az egész csomaghoz” – teszi hozzá.

Cyril Abiteboul, Helmut Markóval és Christian Hornerrel (Fotó: Moy / XPB Images) Cyril Abiteboul, Helmut Markóval és Christian Hornerrel (Fotó: Moy / XPB Images)„Ebben a rendszerben egységes megközelítésre van szükségünk! A motorszállító-ügyfél kapcsolat esetében az volt a legfrusztrálóbb – és ez különösen igaz a Red Bull-lal való együttműködésre –, hogy a csapat egy vagyont költött a karosszériára, noha a jelenlegi előírások miatt sokkal többet kellett volna invesztálniuk a motorfejlesztésbe, hiszen csak így lehettek volna jobbak az eredményeink és így javult volna a teljesítményünk” – panaszolja a francia szakember.

Elmondása szerint ez a probléma vezetett a felismeréshez, hogy a Renault-nak ismét gyári csapatot kell indítania a királykategóriában. Ez a felállás nemcsak azért kedvezőbb a cég számára, mert egyszerre fejlesztheti a karosszériát és az erőforrást, hanem azért is, mert szabadon gazdálkodhat a rendelkezésére álló költségvetéssel. „Nagyon jó helyzetben vagyunk! Most összességében kétszer, sőt majdnem háromszor akkora költségvetésből gazdálkodhatunk, mint korábban. A vállalaton belül is lesznek változások; új szerepköröket hozunk létre, hogy áthidalhatóbbak legyenek az erőforrással és a karosszériával foglalkozó szakemberek közötti különbségek” – magyarázza Abiteboul.

Bár idén új fejezet kezdődik a Renault F1-es történelmében, a csapat dolgozói tudják, ez az év nem a gyors sikerekről, hanem az újrakezdésről és az építkezésről fog szólni. A csapat felkészülését többek között az sem tette könnyebbé, hogy az autót eredetileg a Mercedes erőforrásához tervezték, majd gyorsan a Renault-motorhoz kellett igazítaniuk azt. Ezért is tekintenek úgy 2016-ra, mint egy átmeneti évre. „Az autó nem lesz ott, ahol szeretnénk, de gyorsan megoldjuk majd ezeket a problémákat. Az idei év a kapcsolatok újjáépítéséről szól, a 2017-es szabályváltozások pedig majd lehetőséget adnak a felzárkózásra” – nyilatkozta Alan Permane, a csapat pályamérnöke.

Renault (Fotó:  Charniaux / xpb.cc) Renault (Fotó: Charniaux / xpb.cc)