Musorujsag
Élő Eredmények

Az új Ferrari is teljesítette a törésteszteket

Motorsport
Már az új Ferrari is teljesítette a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) hivatalos töréstesztjeit. A csapat úgy tűnik, jól áll az új idényre való felkészülésben.
Kimi Räikkönen (Fotó: Moy / XPB Images) Kimi Räikkönen (Fotó: Moy / XPB Images)

Hiába beszélt némi csúszásról az elnök Sergio Marchionne 2016-os projektjük kapcsán, a Ferrari az előzetes ütemtervnek megfelelően halad új autója fejlesztésével. Mindezt az is jelzi, hogy beszámolók szerint – az egyelőre még el nem nevezett – versenygépük már teljesítette is az FIA töréstesztjeit: bár az információ nem hivatalos, a Motorsport bizton állítja, hogy a 667-es kódjelű karosszéria már megkapta az engedélyt a szövetségtől az első téli tesztre.

A Scuderia minden téren kreatív és agresszív szemléletmóddal vágott bele az idei kocsi fejlesztésébe. Találgatások szerint az erőforrás és az aerodinamika terén is jelentős változásokra számíthatunk tőlük. Az egyik legszembetűnőbb újdonság az átalakított orrkúp lehet, amit a szabályok által engedett lehető legrövidebbre terveztek, hogy aerodinamikai szempontból mindent ki tudjanak hozni belőle – hasonló módon, mint a Mercedes.

A rövid orrkúp töréstesztje korábban több csapatnak is komoly nehézséget okozott: tavaly még a Red Bull is csak sokadszori nekifutásra teljesítette azt. A Ferrari emiatt is döntött úgy, hogy (a mezőnyből gyakorlatilag egyedüliként) a teljes 2015-ös évet a hosszú változattal teljesíti, ám James Allison technikai igazgató már akkor elárulta, a másik koncepcióval is folynak a párhuzamos kutatásaik. A Motorsport szerint még az sem kizárható, hogy a csapat pályától függően fogja variálni orrkúpjait 2016-ban.

Az idei Ferrari bemutatójának időpontja egyelőre nem hivatalos, olasz lapok szerint február 19-ére várható az online leleplezés. A csapat persze addig sem tétlenkedik: a múlt héten Sebastian Vettel egy 2014-es Ferrarival körözött Fioranóban, ahol adatokat gyűjtött a szimulátor fejlesztéséhez. A német e hét második felében újra pályára hajt majd házi pályájukon ugyanezen célból – addig viszont kedden még vár rá a Pirelli esős gumitesztje is Franciaországban, ahol hétfőn Kimi Räikkönen vezeti a 2015-ös autójukat.

 

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Vettel már kedden F1-es autóval száguld
Olasz értesülések szerint a Ferrari mindkét világbajnoka részt vesz majd a Pirelli jövő hét eleji esős gumitesztjén. Az is kiderült, hogy Sebastian Vettel számára ezen a héten már véget ért a téli szabadság.
F1 Hírek
Ilyen lesz „Vettel ügynök” új csodafegyvere?
Ahogy közeleg az első teszt és az autóbemutatók ideje, egyre több a találgatás arról, vajon hogyan változnak a 2016-os versenygépek. Az olasz Autosprint saját grafikákon szemléltette, szerinte mit várhatunk a Ferraritól!
F1 Hírek