Diadal Ausztráliában? Vettel semmit sem akar elkiabálni

Noha a franciaországi teszt csak az abroncsokról szólt, azaz a résztvevő pilóták és csapatok papíron nem profitáltak belőle, Sebastian Vettel örült, hogy ismét autóba ülhetett. A négyszeres világbajnok a gyakorlás helyszínén a Ferrari elnökének elvárásáról is beszélt.

Sebastian Vettel (Fotó: xpbimages.com) Sebastian Vettel (Fotó: xpbimages.com)Bár a hivatalos tesztszezon kezdetére még várni kell, Vettel kedden már második alkalommal ülhetett Forma-1-es autó volánja mögé a 2016-os naptári évben. A múlt héten Olaszországban vezette a 2014-es modellt, most pedig Franciaországban kapott lehetőséget, ahol a tavalyi géppel körözhetett. A gyakorlás során összesen 134 kört teljesített, időeredményét pedig egyik ellenfél sem tudta megjavítani, igaz, ez most a „szokottnál” is kevesebbet jelentett, hiszen ez a teszt a gumikról szólt.

Vettel ennek ellenére élvezte a gyakorlást. „Mindig hasznos és mindig szórakoztató Forma-1-es autót vezetni” – nyilatkozta a leintés után. „Különösen akkor, ha egész nap vizes a pálya. Az igazán mókás! Több prototípust, több különböző gumiabroncsot is kipróbáltunk, szóval különböző eredmények születtek. Azt még nem tudjuk, ezek közül az abroncsok közül melyiket használjuk majd a folytatásban. Ez a teszt vak volt. Persze van elképzelésed arról, melyik gumi volt az új és melyiket használtuk már tavaly is, viszont azt nem tudjuk, mi következik ezután” – magyarázza.

Sebastian Vettel (Fotó: xpbimages.com) Sebastian Vettel (Fotó: xpbimages.com)„Voltak gumik, melyek jobban működtek a pálya egyes szakaszain és voltak olyanok is, melyek rosszabbul. Szóval, elég sok adatot gyűjtöttünk, az pedig már csak a Pirellin múlik, mit kezd ezekkel a feldolgozás során. A körülmények végig hasonlóak voltak és többnyire a teljes esőgumit használtuk, egy etap során viszont feltettük a közteseket, hogy tisztább képet kaphassunk a kettő közötti különbségről. Teljesen természetes, hogy amikor a pálya elkezd száradni, az esőgumival gondok adódnak, de most nem változott a pálya, szóval nem voltak bajok” – folytatja.

A beszélgetés során természetesen a 2016-os Ferrari is szóba került, ami állítólag alaposan eltér majd elődjétől.  A nemzetközi sajtóban megjelenő találgatások szerint az erőforrás és az aerodinamika terén is jelentős változásokra számíthatunk, az egyik legszembetűnőbb módosítás pedig az átalakított orrkúp lesz, amit a szabályok által engedett lehető legrövidebbre terveztek. A négyszeres világbajnoktól ezúttal azt kérdezték, látta-e a szóban forgó versenygépet. „Azt már láttam, hogyan kellene kinéznie, teljesen összerakva viszont még nem!” – jött a válasz.

Végül a Ferrari első emberének kijelentéséről is szó esett: Sergio Marchionne nemrég azt mondta, a bajnok cím sorsa a téli hónapokban dől el, csapatának pedig Ausztráliában a győzelemért kellene harcolnia. Vettel más véleményen van, szerinte nem kell katasztrófaként tekinteni a kezdésre, ha nem sikerül megszerezni az elsőséget. „Teljesen természetes, hogy nyerni akarunk. A csapatban mindenki erre vágyik, és mind egyetértünk abban, hogy ez a cél. Tudjuk, hogy ez eléggé komoly cél, hiszen eddig nagy volt a különbség, tavaly viszont jól dolgoztunk. Idén lesznek változások, és a tesztek kulcsfontosságúak, de Ausztrália csak egy a 21 futam közül. Nagyszerű, ha nyerhetünk, de ha nem sikerülhet, a cél az lesz, hogy minél közelebb legyünk hozzá, hiszen az év nagyon hosszú” – mondta.

Sebastian Vettel  (Fotó: xpbimages.com) Sebastian Vettel (Fotó: xpbimages.com)