Ecclestone figyelmeztette a csapatokat

Noha a gyártók több alkalommal is nemet mondtak javaslatára, a Forma-1 Menedzsmentet (FOM) irányító Bernie Ecclestone továbbra sem tett le az alternatív erőforrások bevezetéséről; elmondása szerint „bajok lesznek” a sportban, ha ötlete nem válik valósággá.

Bernie Ecclestone (Fotó: Batchelor / XPB Images) Bernie Ecclestone (Fotó: Batchelor / XPB Images)Hivatalos bejelentés nem érkezett a Forma-1-es Bizottság legutóbbi ülése után, de több mértékadó lap is tényként közölte, a királykategóriában szereplő autógyártók megegyeztek abban, hogy a következő években csökkentik az erőforrások árát (24-18 millió euróról 12 millióra). Az év első megbeszélésén állítólag a jelenlegi motorformulának is bizalmat szavaztak: elhatározták, 2020-ig biztosan kitartanak az alapkoncepció, tehát a V6-os turbók és a hibrid technológia mellett.

Úgy tűnik tehát, a felek végre megtalálták a közös hangot, Ecclestone viszont továbbra sem támogatja a most használt hajtóegységeket; ő még mindig túlságosan bonyolultnak és drágának tartja őket. Éppen ezért örülne, ha egy független gyártó is beszállna a saját alternatív erőforrásával, amihez a csapatok sokkal olcsóbban juthatnának hozzá, mint a nagy gyártók által készített hajtóegységekhez. „Amíg nem kapunk egy motort, amit (a jelenleginél) sokkal olcsóbban meg lehet építeni, addig problémákkal fogunk szembesülni” – nyilatkozta a BBC-nek.

Sergio Marchionne és Bernie Ecclestone (Fotó: Photo4 / XPB Images) Sergio Marchionne és Bernie Ecclestone (Fotó: Photo4 / XPB Images)Hiába ragaszkodik azonban véleményéhez, Ecclestone úgy érzi, tehetetlen a gyártók ellen, akik az elmúlt években túl nagy befolyásra tettek szert (a szabályokról döntő Stratégiai Csoportban a legerősebb csapatok is szavazati joggal bírnak) és egyelőre hallani sem akarnak az alternatív erőforrásokról, vagy a motorszabályok megváltoztatásáról. Elmondása szerint jelenleg a Mercedes sportigazgatója, Toto Wolff és a Ferrari elnöke, Sergio Marchionne irányítja a sportot.

„Ha összeülünk a Forma-1-es Bizottság tagjaival, és ez a két srác eldönt valamit, valamint amit közösen akarnak elérni, akkor elég szavazattal rendelkeznek, hogy együtt bármit megakadályozzanak, szóval most ők irányítanak” – panaszolja, utalva arra, hogy a két gyár partnerei révén (összesen nyolc csapatnak szállítanak erőforrásokat) sakkban tudja tartani a többieket, és mivel ők most versenyképesek, nem fogják támogatni a változtatásokat. Éppen ezért, megérti az ő véleményüket is. „Őszintén mondom, ha a helyükben lennék, én is így tennék!” – mondja.

Toto Wolff Paddy Lowe és Bernie Ecclestone (Fotó:  XPB Images) Toto Wolff, Paddy Lowe és Bernie Ecclestone (Fotó: XPB Images)