Kellene egy skandináv verseny?

A térséget több versenyző is képviseli a királykategóriában, ráadásul magának a motorsportnak is komoly hagyományai vannak az északi országokban, éppen ezért lenne roppant népszerű egy skandináv Forma-1-es futam – véli a Sauber svéd versenyzője, Marcus Ericsson.

Marcus Ericsson (Fotó: xpbimages.com) Marcus Ericsson (Fotó: xpbimages.com)A száguldó cirkusz legutóbb 1978-ban vendégeskedett Skandináviában, mégpedig a svédországi Anderstorpban, ahol összesen hat világbajnoki futamot rendeztek (a pálya 1973 előtt több bajnokágon kívüli versenynek is otthont adott). A térség több világbajnokot is adott a Forma-1-nek, napjainkban pedig három pilótával (Kimi Räikkönen, Valtteri Bottas és Marcus Ericsson) „képviselteti magát”, nem meglepő tehát, hogy még mindig nagy az érdeklődés a motorsportok iránt.

Ericsson szerint ki kellene használni ezt a népszerűséget, azaz valahogy vissza kellene csalogatni a királykategóriát az északi országokba; noha ő egyelőre nem hiszi, hogy még a közeljövőben sor kerül a nagy visszatérésre, kitart azon véleménye mellett, miszerint a futam hatalmas siker lenne. „Nem hiszem, hogy erre mostanában sor kerül, de jó lenne a sportnak, ha Észak-Európában is lenne egy futam. Van a mezőnyben svéd és finnek is, Skandináviában pedig komoly hagyománya van a motorsportoknak” – nyilatkozta a Sauber pilótája az Autosportnak.

„Fantasztikus volna, ha ismét rendezhetnénk egy versenyt, hiszen rengeteg ember lenne kíváncsi rá. Napjainkban azonban, látva, mennyit kell fizetni egy Forma-1-es futamért, nem hiszem, hogy egy olyan országnak, mint Svédország van elég pénze (a királykategóriára). Viszont tényleg úgy gondolom, hogy komoly érdeklődés lenne a verseny iránt” – magyarázza a 25 éves sportember.

Ericsson 2014-ben debütált a királykategóriában, vagyis két évtized után hozta vissza a svéd színeket a Forma-1-be (előtte Stefan Johansson képviselte az országot), tavaly pedig első világbajnoki pontjait is megszerezte (Johansson utoljára 1989-ben került be a pontzónába). „Rengeteg támogatást kapok a hazámtól. Mielőtt bemutatkoztam, 23 évig nem volt versenyzőnk, szóval tényleg nagyon jól esik ez a támogatás. Ahogyan az eredményeim jobbak lesznek, még többen lesznek kíváncsiak a versenyeimre!” – mesélt a szurkolókról és az egyre növekvő érdeklődésről.

Valtteri Bottas és Kimi Räikkönen (Fotó: Charniaux / XPB Images) Valtteri Bottas és Kimi Räikkönen (Fotó: Charniaux / XPB Images)