Többen legyenek, mint Londonban

A márciusi fedettpályás világbajnokságon három magyar indulása biztos, az augusztusi riói olimpián viszont húszfős atlétacsapatot szeretne Spiriev Attila, a magyar szövetség sportigazgatója.

A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) sportigazgatója hétfőn az MTI-nek elmondta, idén az első fontos állomás március 17-20-án a portlandi fedett vb lesz, ahol tavalyi eredményei alapján a gátas Baji Balázs, valamint a súlylökő Márton Anita és a sprinter Nguyen Anasztázia indulásával lehet számolni. Rajtuk kívül még egy-két versenyző érheti el a részvételi szintet, illetve Zsivoczky-Farkas Györgyi utazása lehet realitás. A többpróbázóknál tizenketten meghívás alapján állhatnak rajthoz, a tavalyi szabadtéri vb-n hatodik magyar versenyző egyelőre tartalék. A vb-9. Krizsán Xénia inkább a nyárra koncentrál.

Márton Anita a fedettpályás világbajnokságon is bizonyíthat. Fotó: MTI/EPA/Diego AzubelEgy hónappal az olimpia előtt Amszterdamban rendezik a szabadtéri Európa-bajnokságot, amely a legjobbak számára egyfajta tesztverseny lesz a riói játékokra. Spiriev Attila jelezte: az olimpián induló legjobbak közül mindenki rész vesz az Eb-n, amely az utánpótlás kort elhagyó atlétáknak is nagy jelentőségű lesz, mivel idén nem rendeznek U23-as Eb-t.

A magyar atléták közül eddig tizenheten érték el az olimpiai szintet, ez tizenhat utazót jelent, mivel női maratoni futásban négyen harcolták ki a részvétel jogát, de egy számban egy országból legfeljebb hárman állhatnak rajthoz. A sportigazgató szerint azonban még bővülhet a riói létszám. "Például a maratoni szintes Papp Krisztina tízezer méteren is szintes lehet. Remélem, hogy összességében húszan utazhatnak. Ami nagy dolog lenne, mert megszüntették a B-szinteket" - hangsúlyozta Spiriev Attila.

Kiemelte: cél, hogy a mostani csapat nagyobb legyen a londoni tizenhét fősnél, s a fiatalok közül is kerüljenek be az olimpikonok közé. Emellett azzal lenne elégedett, ha az olimpián legalább három-négy magyar versenyző bejutna a tizenhat közé - 2012-ben, Londonban ez az olimpiai bajnok és idén is éremesélyes kalapácsvető Pars Krisztiánon kívül senkinek sem sikerült.

Spiriev Attila - fotó: MTI Spiriev Attila a B-szint megszüntetése ellenére is bízik a népes magyar versenyzőcsapatban. Fotó: MTI