Tulajdonos- és névváltás előtt a Force India

Hamarosan átrendeződnek a Force India tulajdonosi viszonyai, miután a csapat egyik fő részvényese és partnere hátat fordít az F1-nek.

Sergio Perez (Fotó: XPB Images) Sergio Perez (Fotó: XPB Images)A Sahara Group évek óta főtámogatója a silverstone-i csapatnak, mely még a hivatalos elnevezésében is helyet biztosított számukra. A cég 42,5%-os részesedéssel bír a Force Indiában, ám most az indiai legfelsőbb bíróságnak jelezte, megválna részvényeitől.

Az ügy hátterében az áll, hogy a Sahara elnökét, Subrata Royt 2014 márciusában letartóztatták, miután 2,45 milliárd angol fontos tartozást halmozott fel befektetőivel szemben. Ahhoz, hogy e tartozásokat kiegyenlítsék, a Saharának most minden tulajdonát (hotelek, repülők) értékesítenie kell, beleértve az F1-es részvényeit is. Ezen vagyonukat 441 millió dollárra becsülik.

A Sahara 2011 óta résztulajdonosa és névadó partnere a Force Indiának, akkor 100 millió dollárért vásárolták be magukat a csapatba. A csapatfőnök, Vijay Mallya további 42,5%-os részesedéssel bír, míg a fennmaradó 15% a holland Mol család (Michel Mol, a jogelőd Spyker-csapatban volt érdekelt) tulajdonát képezi. A most eladásra kínált részvényeket a múlt évben már felkínálták a mexikói támogatóknak, a Carlos Slimék égisze alá tartozó Telcelnek és Clarónak.

A mexikói vonal miatt a csapatnak talán nem kell újabb pénzügyi nehézségektől tartania, ám amennyiben sor kerül az eladásra, a hivatalos nevük várhatóan meg fog változni.