Vettel a versenyzők élére állt

Sebastian Vettel vezeti a versenyzők képviseletét a Pirelli milánói megbeszélésén, melynek témáját a 2017-es gumiabroncsok jelentik.

Sebastian Vettel (Fotó: Holland / XPB Image) Sebastian Vettel (Fotó: Holland / XPB Image)Az olasz beszállító múlt héten hivatalos közleményben erősítette meg, tárgyalásra várja a versenyzők, a csapatok, a FOM és az FIA képviselőit, hogy megvitassák, milyen irányt vegyenek a gumik fejlesztése terén. E találkozóra kedden kerül sor Milánóban, és az olasz La Gazzetta dello Sport értesülése szerint a Ferrari részéről Maurizio Arrivabene és James Allison mellett Sebastian Vettel, is megjelenik rajta. A német a GPDA (a versenyzők érdekvédelmi szövetsége) alelnökeként a versenyzők delegációját vezeti, melyben ott van Felipe Massa, Valtteri Bottas, Nico Rosberg, és egyes források szerint Kimi Räikkönen is.

Alexander Wurz, a GPDA elnöke a múlt héten árulta el, a mezőny tagjai nem elégedettek a Pirelli gyorsan kopó, őket visszafogó abroncsaival, ezért mindenképpen változást sürgetnek. A gyártó ugyanakkor feltette a kezét, és elismételte, amit 2011-es F1-es szerepvállalása óta már sokszor: az F1 vezetői kérték őket arra, hogy ilyen gumikkal tegyék változatosabbá a versenyeket, s mindaddig, míg nem születik egységes álláspont arról, milyen szerepet játszanak az abroncsok a versenyzésben, ők sem tudnak változtatni.

A tervek szerint a 2017-es szabályváltozások keretében a gumiabroncsok mérete is megnő majd, és ez egyúttal esélyt kínál a gyártó filozófiájának megváltoztatására. Miután azonban e technikai szabályokról még mindig nem sikerült megállapodniuk a csapatoknak (legutóbb múlt pénteken üléseztek), még az sem zárható ki, hogy a reformokat 2018-ra halasztják el. A következő ilyen jellegű ülésre a február 22-én rajtoló barcelonai teszt idején kerül majd sor – a mostani, Pirellivel való egyeztetés a résztvevők reményei szerint új lendületet adhat az ügynek.