Az FIA már határozott: 2017-ben jön a glória

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) úgy döntött, 2017-től bevezeti a versenyzők fejét védő glóriát. A szakemberek szerint semmi akadálya az újítás alkalmazásának.

Nico Hülkenberg és Marcus Ericsson balesete Oroszországban (Fotó: XPB Images) Nico Hülkenberg és Marcus Ericsson balesete Oroszországban (Fotó: XPB Images)Bár a 2017-es szabályváltozások kapcsán továbbra sem jutottak egyezségre a csapatok, a versenyzők által is támogatott glória bevezetése mellett úgy tűnik, mindenki elkötelezett. Ez derül ki legalábbis a BBC-nek nyilatkozó Alexander Wurz szavaiból, aki a versenyzők érdekvédelmi szervezetének (GPDA) elnökeként elégedetten konstatálta, hogy a versenyigazgató, Charlie Whiting legutóbbi ülésükön kijelentette, jönnie kell az eszköznek.

„A versenyzők örülnek, hogy a technikai szakemberek megállapodtak a további fejvédelem 2017-os bevezetéséről. Most már a tervezési szakasz következik, amelynek során el kell érni, hogy a járulékos elemek hozzáadásával is megfelelő legyen a versenyzők kilátása az autóból. Kíváncsian várom, a csapatok miként érik el, hogy az újítás klasszul nézzen ki” – nyilatkozta az osztrák exversenyző.

glória A Mercedes által tervezett glória (Fotó: YouTube)Bár korábban vitáztak arról, hogy a csapatok külön-külön tervezzék-e meg saját glóriájukat, vagy az FIA egységesített eszközét használják, most úgy tűnik, a standardizált megoldást választották. A BBC szerint a szövetség emellett golyóálló szélvédőket is tesztel, és azt fontolgatja, hogy ezekkel egészíti ki a glóriát, ám az csak később derül ki, hogy 2017-ben már ezt is alkalmazhatják-e.