Musorujsag
Élő Eredmények

„12 másodperccel lassabb volt, mégis ő kapott meg minden támogatást”

Motorsport-Total, PlanetF1
Carmen Jordá F1-es szerepvállalása továbbra is élesen megosztja a közvéleményt. Most a Lotus korábbi másik fejlesztőversenyzője fakadt ki a versenyzőnő ellen.
Carmen Jorda (Fotó: XPB Images) Carmen Jordá(Fotó: XPB Images)

A Renault a múlt héten nemcsak új versenyzőfelállását ismertette és versenyzői akadémiájának elindításáról adott hírt, de egyúttal azt is bejelentette, hogy továbbra is alkalmazza a még Lotus által 2015 februárjában szerződtetett Carmen Jordát, aki idén is dolgozhat az enstone-i szimulátorban. A spanyol versenyzőnő érkezése már egy évvel ezelőtt is nagy vihart kavart – hosszabbítása sem maradt visszhang nélkül.

Marco Sörensen, a Lotus korábbi fejlesztőversenyzője elárulta, ő többek között éppen Jordá miatt hagyta el a csapatot. „Tizenkét másodperccel lassabb volt nálam a szimulátorban. Mégis ő kapott meg minden támogatást” – panaszkodott az Ekstra Bladetnek a dán, akinek az F1 helyett most már csak a GT-versenyzés maradt, az Aston Martin WEC-csapatában. „Az elmúlt két évben legalább hatvan napot töltöttem a szimulátorban, ami nagyjából ugyanannyi, amennyit Kevin Magnussen tesztelt a McLarennél. Egy idő után sértve éreztem magamat, és miután betelt a pohár, abba kellett hagynom.”

Carmen Jordá (Fotó:Moy / XPB Images) Carmen Jordá (Fotó:Moy / XPB Images)

Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy a Lotus eredetileg elsősorban szponzora, a Saxo Bank érkezése miatt kötött szerződést Sörensennel, akinek ugyanakkor ezen büdzséje is kevés F1-es álmai megvalósításához. „Nem állhatok elő ötvenmillió dán koronával – úgy hallom, ez a kezdő összeg, ha akarsz venni magadnak egy F1-es ülést” – fogalmazott a 25 éves versenyző.

Nem a mostani az első kínos kritika, amivel Carmen Jordának szembesülnie kell. Mivel rövidke GP3-as szereplése során sosem szerzett pontot, s a bajnokságban sem végzett előrébb a 28. helynél, bírálói szerint egyértelmű, hogy kizárólag marketingértékének köszönheti alkalmazását. „Nagy visszhangja volt Jordá Lotushoz szerződésének, de rossz okok miatt. Szomorú, hogy ez a helyzet rossz fényt vet ránk is” – írta a Pirelli World Chaellenge-ben versenyző Christina Nielsen a kolléganő F1-es szerepvállalásának bejelentésekor. „Mindannyian azt akarjuk, hogy azért kapjunk ilyen lehetőséget, mert az emberek látják bennünk a potenciált, mert kiérdemeljük azt, nem pedig csak a nemünk és a kinézetünk miatt.”

További tartalmak