Új sisakok jönnek – az első fecskék! (fotókkal)

Új év, új remények – új sisakok! Több versenyző is úgy érezte, 2016-ban fejvédője újratervezésével vesz friss lendületet!

Készülőben Nico Hülkenberg új sisakja (Fotó: Nico Hülkenberg/Twitter) Készülőben Nico Hülkenberg új sisakja (Fotó: Nico Hülkenberg/Twitter)Egyszer Felipe Massa nyilatkozta azt, hogy egy sisak olyan, mint egy aláírás: amolyan védjegye a versenyzőnek. A brazil azok táborába tartozik, akik éppen emiatt nem is igen változtatják fejvédőjük dizájnját, s többé-kevésbé már évek óta kitart az eredeti alapkoncepciója mellett.

Nico Hülkenberg sem az a változtatgatós fajta: bár 2010-es F1-es bemutatkozása óta összesen már négyszer váltott csapatot, rendre kitartott a fekete-fehér-narancs színkombinációnál. Mostanáig! A német ugyanis közösségi oldalán közzétett egy fotót, melynek tanúsága szerint éles fordulattal – egyébként massai – zöldessárgára vált! „Új év, új fejvédő, új dizájn és színek! Mit gondoltok?” – kérte ki szurkolói véleményét „Hülk”.

A Force India versenyzője talán nem véletlenül érezte úgy, eljött a váltás ideje: nemrégiben elárulta, a Sergio Péreztől elszenvedett csapaton belüli tavalyi vereség után szeretne végre kitörni, s minden eddiginél jobb idényt futni. Miközben kollégája 2014 után 2015-ben is sikeresen dobogóra vezette a silverstone-i gárdát, ő – bár egyes szakértők többre tartják Péreznél – még mindig arra vár, hogy életében először pezsgőzhessen egy F1-es verseny után. Eddigi 94 versenye során két negyedik hely jelentette a csúcsot számára. Talán az új sisak szerencsét hoz neki.

Nico Hülkenberg 2015-ös sisakfestése (Fotó: xpbimages.com) Nico Hülkenberg 2015-ös sisakfestése (Fotó: xpbimages.com)Hasonlóban bízik Romain Grosjean is, aki szintén dizájnt vált 2016-ra. Mindez nála azonban csak részét képezi az idei teljes megújulásnak. A francia tavaly búcsút intett a Lotusnak, hogy idén az újonc Haas-csapat autójába üljön – s a környezetváltozást sisakváltással készíti elő. Nemrég egy új, a 8-as rajtszámát középpontba állító logót mutatott be közösségi oldalán, most pedig ízelítőt adott abból is, hogyan fest majd új bukósisakja. Tőle ugyanakkor a dizájnváltás nem szokatlan: az elmúlt években számos variációval előrukkolt már.

Részlet Romain Grosjean 2016-os sisakjáról (Fotó: Romain Grosjean/Twitter) Részlet Romain Grosjean 2016-os sisakjáról (Fotó: Romain Grosjean/Twitter)Vajon az új színek mennyiben reflektálnak a Haas-csapat festésére? (Fotó: Romain Grosjean/Twitter) Vajon az új színek mennyiben reflektálnak a Haas-csapat festésére? (Fotó: Romain Grosjean/Twitter)Grosjean eddigi fejvédői:

Romain Grosjean 2015-ös dizájnja (Fotó: xpbiamges.com) Romain Grosjean 2015-ös dizájnja (Fotó: xpbiamges.com)A 2014-es modell (Fotó: xpbimages.com) A 2014-es modell (Fotó: xpbimages.com)2013 (Fotó: xpbimages.com) 2013 (Fotó: xpbimages.com)2012 (Fotó: xpbimages.com) 2012 (Fotó: xpbimages.com)És az F1 előtti, 2008-as verzió (Fotó: xpbimages.com) És az F1 előtti, 2008-as verzió (Fotó: xpbimages.com)A versenyzőknek 2015 óta egyébként alaposabban meg kell gondolniuk, milyen sisakkal állnak fel a melbourne-i rajtrácsra: az FIA szabályai értelmében már tilos alapvető változtatásokat végrehajtani a fejvédőkön – a szövetség ezzel a versenyzők könnyebb beazonosíthatóságát kívánja elősegíteni. Év elején Jenson Button is előrevetítette, változtatni tervez fejvédője dizájnján: akkor szurkolóit kérte szavazásra, milyen irányt vegyen, s az emberek többsége a hagyományos festés mellett voksolt – hamarosan kiderül, megfogadta-e tanácsukat.