Musorujsag
Élő Eredmények

Olimpiai bajnok kaphatta el a zikavírust

AP
Elkaphatta a zikavírust Marina Alabau, aki decemberben Brazíliában edzőtáborozott.

Az olimpiai bajnok spanyol szörfös az AP-nek beszélt a fájdalmas tünetekről. Először belázasodott, aztán bevörösödött az egész teste és mindenhol viszketett, két nappal később pedig az ízületei kezdtek el fájni. „Először az ujjaim, aztán a csuklóm, végül a bokám.”

A szörfös Marina Alabau Neira ünnepel, miután aranyérmes lett a 2012-es londoni olimpián - fotó: MTI/EPA/Gerry Penny A szörfös Marina Alabau Neira ünnepel, miután aranyérmes lett a 2012-es londoni olimpián – fotó: MTI/EPA/Gerry Penny

A jelenleg az izraeli világbajnokságon tartózkodó Alabaut ugyanakkor eddig nem tesztelték a vírusra, azt elmondása szerint hazatérése után pótolni fogja. A vírust egyelőre csak a tünetek alapján diagnosztizálta a kezelőorvosa.

Alabau hozzátette, mindez nem befolyásolja a részvételét a riói olimpián. „Túl nagy hisztéria van a téma körül. Én elkaptam a vírust és nem volt olyan szörnyű. Még csak kórházban sem voltam.”

A szörfös Marina Alabau Neira ünnepel, miután aranyérmes lett a 2012-es londoni olimpián – fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február elsején globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, mivel becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a zikavírusos megbetegedések száma az amerikai kontinensen. Ez a vírus áll a magzatoknál egyre szaporodó mikrokefáliás, kóros kisfejűséggel járó elváltozások hátterében. A riói szervezők szerint mivel a játékok augusztusi időpontja az ottani télre esik, a szárazabb és hűvösebb éghajlat jelentősen csökkenti majd a vírust terjesztő szúnyogok jelenlétét.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Így készül a MOB a zikavírusra
Szúnyogháló, szúnyogriasztó, hosszú ujjú póló és melegítő - a Magyar Olimpiai Bizottság a riói játékokra készülve a megelőzésre helyezi a hangsúlyt a Dél-Amerikában terjedő zikavírus miatt.
Sportok