Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton első reakciója: Ez nevetséges…

Motorsport
A címvédő világbajnok, Lewis Hamilton nevetségesnek tartja, hogy a legújabb szabálymódosítási javaslatok szerint a következő szezonban még nehezebbek lesznek a Forma–1-es autók. A brit pilóta Barcelonában az új kvalifikációs rendszerről is beszélt.
Lewis Hamilton (Fotó: Price / XPB Images) Lewis Hamilton (Fotó: Price / XPB Images)

A Nemzetközi Automobil Szövetség szerdán jelezte, a csapatok előrelépést értek el a 2017-es szabálycsomaggal kapcsolatos tárgyalások során (igaz, a részletekről tovább folytathatják az egyeztetést), egyre valószínűbb tehát, hogy a szélesebb, gyorsabb és agresszívebb autók már jövőre debütálnak. A legújabb tervek szerint a gépek maximális 702 kilogrammos tömege 722 kilogrammra nő, amihez további 5 kilogrammot adnak a jelenlegieknél szélesebb gumiabroncsok.

Az elképzelés szerda délelőtt került nyilvánosságra, a Mercedes klasszisa pedig már most véleményezte azt. „Ez nevetséges” – mondta, amikor közölték vele, hogy az autók még nehezebbek lesznek. „Nagyszerűek voltak, amikor még 600 kilót nyomtak. Ez a gumiknak is sokkal jobb volt. A nehezebb autó nagyobb terhelést jelent a gumiknak, amik így még rosszabbnak fognak tűnni és még nagyobb nyomás kerül a Pirellire, hogy készítsen jobb abroncsokat. És akkor, még több leszorítóerőre lesz szükségünk…” – tette hozzá, majd kiemelte, a jelenlegi koncepcióval sem elégedett.

Ez persze nem új, hiszen sokszor elmondta már, nem örül annak, hogy napjainkban a pilótáknak folyamatosan oda kell figyelniük az abroncsokra és az azokkal való spórolásra. Most arról is beszélt, hogy a tesztek alatt megpróbálta kideríteni, mi lehet gond ezekkel az abroncsokkal. „A napokban azon gondolkodtam, miért olyan nehéz ezekkel a gumikkal teljesíteni, és miért csúszkál ennyire az autó. Akkor jöttem rá, hogy amikor megérkeztem a Forma–1-be, akkor az autók még 600 kilogrammosak voltak, most viszont 100 kilóval nehezebbek, és ez komoly különbség. Nem kellene drasztikusan megváltoztatni a szabályokat, hogy három másodperccel gyorsabbá tegyük az autókat, csak csökkenteni kellene a súlyúkat. Most ugyanis nagyon nehezek…” – magyarázta.

Lewis Hamilton (Fotó: xpbimages.com) Lewis Hamilton (Fotó: xpbimages.com)

Miközben a Forma–1 Menedzsmentet vezető Bernie Ecclestone azt hangoztatja, hogy a most bevezetni kívánt új időmérő rendszerrel a sport elindul a helyes irányba, Hamilton szerint nem ilyen és ehhez hasonló módosításokra lenne szükség, hanem „sokkal jobb” versenyautókra. „Nem hiszem, hogy ezek a dolgok rendben vannak, még akkor sem, ha öt autó harcolhat a győzelemért. Én másfajta versenygépeket szeretnék. Persze, nem tudok minden kérdésre választ adni, egy típust azonban különösen kedvelek. Szeretem a V12-eseket széles abroncsokkal” – jelezte, mielőtt elárulta, a Pirelli tavalyi abroncsai jobban tetszettek neki, mint az újak, melyek szerinte túl kemények.

Később az új időmérő is szóba került, ami papíron az izgalmakat hivatott fokozni, ő azonban nem vár nagy meglepetéseket. „Őszintén mondom, nem hiszem, hogy ez túl sokat változtat majd a dolgokon. De remélem, meglep minket, és mégis így lesz. Szerintem ebben a rendszerben nagyobb hangsúly kerül arra, hogy folyamatosan a pályán legyünk, a szurkolóknak pedig folyamatosan figyelniük kell, hiszen mindig kiesik valaki. Szóval, a nézők számára pozitív lesz.”

A címvédő szerint a Forma–1 irányítóinak nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk a versenyzők véleményére, és arra, ők hogyan szeretnék megváltoztatni a kategóriát. „Beszélni kellene a pilótákkal is, és minket is be kellene vonni ebbe a folyamatba, hiszen nekünk is vannak ötleteink arra vonatkozóan, min lehetne javítani. Tudjuk, mi nem jó a versenyautókban, különösen azok a srácok, akik már 5-10 éve ott vannak a pályán. Több szabályváltoztatást is átéltünk már, és tudjuk, mely elképzelések működtek, és melyek nem” – zárta gondolatát.

Lewis Hamilton (Fotó: xpbimages.com) Lewis Hamilton (Fotó: xpbimages.com)

További tartalmak