Csötönyi szerint nem lesznek profi ökölvívók az olimpián

A Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség (AIBA) elnöke, Vu Csing-kuo szeretné elérni, hogy profi bokszolók is indulhassanak a riói olimpián. A telesport.hu a hírrel kapcsolatban megkereste Csötönyi Sándort, a magyar sportági szövetség elnökét, aki szerint nem lesznek ott a profi ökölvívók Rióban.

„Azt szeretnénk, ha a legjobb bokszolók lépnének szorítóba a riói játékokon” – idézte a Mirror című brit bulvárlap Vu Csing-kuót. – „Az AIBA hetvenéves fennállását ünnepli, ezért szeretnének valami változást – nem négy év múlva, hanem most. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság is szorgalmazza, hogy minden sportágban a legjobbak szerepeljenek a játékokon, és valószínűleg a miénk az egyetlen olyan szövetség, amely a jelenlegi állás szerint profik nélkül megy az olimpiára."

Az AIBA kétnapos manchesteri ülésén a 197 tagország küldötteinek 80 százaléka támogatta, hogy a profi világszervezetekből (WBA, WBO, IBF, WBC) érkező bokszolók is szerepeljenek az ötkarikás játékokon.

Eddig csak az AIBA által működtetett szervezetek (AIBA Olympic Boxing, AIBA Pro Boxing), illetve a félprofi Boksz Világsorozat (World Series of Boxing) delegálhatott ökölvívókat olimpiára.

A profi bokszolóknak a jövőben nemzeti és kontinentális versenyeken kell kvótát szerezniük, mivel szabadkártyát nem oszt ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

A tajvani sportvezető hozzátette, hogy már korábban megalapították saját profi szervezeteiket, az APB-t és a WSB-t, de szeretnének újabb szintet lépni, hogy a legismertebb profik is ott legyenek Rióban. Ha ezt sikerülne elérniük, akkor olyan szupersztárok is a kötelek közép léphetnének a nyári ötkarikás játékokon, mint például az öt súlycsoportban is profi vb-címet szerzett amerikai Floyd Mayweather, aki a világ legjobban kereső sportolója, de olimpiai bajnoki címe még nincs.

Csötönyi Sándor szerint kizárt, hogy a profi ökölvívók ott legyenek Rióban.

„Időről időre hallani ilyen feltételezéseket. Az igaz, hogy az AIBA-nak már van két félprofi szervezete, de arra nem látok esélyt, hogy az igazi profik szerepeljenek a riói olimpián. Fél év van hátra a játékokig, ennyi idő alatt nem lehet megváltoztatni a szabályt.  – jelentette ki Csötönyi.