„Én ugyan nem fogom használni” – Hamilton a glóriáról

A Mercedes világbajnoka nem fogta vissza magát a versenyzők fejét védő új biztonsági eszközzel kapcsolatban.

Lewis Hamilton (Fotó: Xpbimages.com) Lewis Hamilton (Fotó: Xpbimages.com)A pilóták fejének fokozottabb védelme ügyében Jules Bianchi másfél évvel ezelőtti súlyos sérülése és halála után kezdtek el igazán felgyorsulni az események, és a döntéshozók jelenleg azt tervezik, hogy a Mercedes által kifejlesztett, „glória” becenevet kapó megoldást akár már 2017-től kötelezővé tennék a Forma–1-es autókon. Az idei téli tesztek utolsó két napján hatalmas feltűnést keltett, hogy a Ferrari versenyzői már pályára is vittek egy prototípust, s míg a pilóták többsége támogatja az eszközt, addig néhányan – köztük Lewis Hamilton és Nico Hülkenberg – valamint a szurkolók több mint 70%-a ellenzi azt.

Hamilton például egyenesen leszedné az autójáról a glóriát, ha a csapata megpróbálná feltenni rá.

„Nagyon-nagyon remélem, hogy nem vezetik be 2017-től” – kommentálta a brit világbajnok. „De ha mégis, akkor remélem, hogy dönthetünk úgy, hogy nem használjuk, mert én ugyan nem fogom használni. Az én kocsimra fel nem teszik azt a cuccot!”

A Mercedes versenyzője a biztonsági elem csütörtöki tűzkeresztségét követően úgy vélte, hogy a glória „a valaha volt legrosszabbul kinéző módosítás a kocsik kinézetén”, és hogy a Forma–1-ben a biztonság „jelenleg úgy jó, ahogy van”. A címvédővel egyébként Hülkenberg is maximálisan egyetértett – ahogy a több fórumon megkérdezett rajongók döntő többsége is.

Sebastian Vettel és Nico Rosberg valamint sok más versenyző viszont nem. Vettel szerint teljesen mindegy, hogy az eszköz ronda, ha közben életeket ment. A négyszeres világelső rámutatott, hogy a glória az 1964-es világbajnok John Surtees fiát, Henry Surteest, valamint a korábbi Forma–1-es pilótát, Justin Wilsont is megmentette volna, akik mindketten az utóbbi – az autósportban egyébként minden korábbinál biztonságosabb – években szenvedtek halálos kimenetelű fejsérülést.