Musorujsag
Élő Eredmények

Pozitív doppingtesztet produkált Sarapova

MTI/nytimes.com
Oldalunkon korábban jeleztük, hogy Marija Sarapova, a korábbi világelső teniszező fontos bejelentésre készül. Ám a sajtóértesülések, miszerint Sarapova visszavonul hamisnak bizonyultak, ehelyett az orosz sportolónő hétfői sajtótájékoztatóján közölte, pozitív doppingtesztet produkált a januári ausztrál nyílt bajnokságon.

A Los Angelesben tartott sajtóeseményen az ötszörös Grand Slam-tornagyőztes Sarapova azt mondta, hogy tavaly decemberben felkerült a tiltott szerek listájára annak a gyógyszernek az egyik hatóanyaga, a meldonium, amelyet 2006 óta szed a cukorbetegség megelőzésére.

Marija Sarapova nem így vonulna ki a tenisz világából – fotó: EPA/Made Nagi

Elismerte, hogy december 22-én megkapta a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségtől (WADA) a legújabb változásokat tartalmazó levelet, de nem nézte át a listát. „Hatalmas hibát követtem el” – ismerte el a világranglistán jelenleg hetedik helyezett, 28 éves teniszező, akit már hivatalosan is értesítettek a pozitív eredményről.

Sarapova hozzátette: a 2000-es évek közepén gyakran betegeskedett, magnéziumhiányt állapítottak meg és cukorbetegségre utaló jeleket találtak nála. A családjában előfordult cukorbetegség, ezért kezdett gyógyszereket szedni.

„Senki sem hibáztatható, csak én. Minden felelősséget vállalok a történtekért, hiszen az én testemről van szó. Nem tudom, milyen következményekre számíthatok, néhány nappal ezelőtt kaptam meg az értesítést, teljesen új ez a helyzet számomra. Nem akarom, hogy így érjen véget a pályafutásom. Nagyon remélem, hogy kapok még egy esélyt, és tovább játszhatok” – magyarázta Sarapova, aki leszögezte, hogy a meldoniumnak nincs teljesítményfokozó hatása.

A leendő büntetés nagyságáról egyelőre nincs információ.

Az orosz teniszezőt az amerikai Serena Williams búcsúztatta az idei Australian Open negyeddöntőjében, azóta sérülés miatt egyetlen tornán sem indult.

További tartalmak