A mesés bemutatkozások embere ül Alonso helyére – bemutatjuk Stoffel Vandoorne-t

Váratlan lehetőség hullt Stoffel Vandoorne ölébe csütörtökön. A McLaren tartalékversenyzőjének kell helyettesítenie a melbourne-i balesete után a versenyzéstől eltiltott Fernando Alonsót. A belgát Japánból hívta vissza csapata.

Stoffel Vandoorne (Fotó: xpbimages.com) Stoffel Vandoorne (Fotó: xpbimages.com)Három helyett ezen a hétvégén négy újonc áll rajthoz Bahreinben. Amikor Stoffel Vandoorne a télen aláírta tartalékversenyzői szerződését a McLarennel, aligha hihette, hogy első éles bevetésére ilyen hamar sor kerül majd. Az FIA csütörtökön a kötelező orvosi vizsgálatok után arra jutott, hogy a két hete autójával a hírek szerint 48 métert repülő és 46 G-s erőhatást elszenvedő Fernando Alonso számára korai lenne még az F1-es visszatérés – így a belgának kell helyettesítenie a spanyolt.

A lehetőség olyannyira váratlanul érkezett, hogy Vandoorne-nak azonnal repülőre is kellett pattannia, mivel épp Japánban tartózkodott. A GP2 tavalyi bajnoka idén a szigetország Super Formula-sorozatában versenyez majd, s csütörtökön éppen egy tesztet ütemezett be a programjába. „Bahrein felé igyekszem – egy kicsit korábban, mint hittem, de már nagyon várom! Minden tőlem telhetőt megteszek majd a csapatomért, a McLarenért” – írta az Alonsóról érkező hír után sem sokkal közösségi oldalán.

 


Könnyű feladata mindazonáltal nem lesz, a rá váló feladat nem éppen hálás. A mezőny egyik legtöbbre tartott bajnokát kell helyettesítenie, egy másik világbajnok, Jenson Button csapattársaként kell helytállnia, s mindezt előzetes felkészülés nélkül. Vandoorne elődje, az azóta a Renault-hoz szerződő Kevin Magnussen tudna erről mesélni. A dán 2015-ben az Ausztrál Nagydíjon helyettesítette Alonsót a spanyol korábbi tesztbalesete után, és bár neki akkor pár tesztnap is jutott (nem beszélve arról, hogy 2014-et végigversenyezte a McLarennél), s lélekben is rákészülhetett a versenyre, az időmérő edzésen végül nem tudta tartani a lépést Buttonnel, míg vasárnap el sem rajtolhatott, mert autója már a futam előtt lerobbant.

Ausztráliában még tartalékként beszélgetett egykori csapattársával, Kevin Magnussennel (Fotó: xpbimages.com) Ausztráliában még tartalékként beszélgetett egykori csapattársával, Kevin Magnussennel (Fotó: xpbimages.com)Vandoorne a meseszerű debütálások embere

A 24 esztendős Stoffel Vandoorne-t az egyik legtehetségesebb fiatal versenyzőként tartják számon a formaautózásban. Hatesztendősen kezdett gokartozni, 2002-ben belga bajnok lett, 2009-ben pedig második a CIK-FIA világbajnokságának KF2-es kategóriájában. 2010 óta versenyez formaautókkal, a Forma–4-es Európa-kupát első nekifutásra megnyerte, ezt követően versenyzett a Forma–Renault 2.0-ás géposztályban, ahol többek között Carlos Sainz és Danyiil Kvjat ellenfele volt. 2012-ben a Red Bull orosz pilótája elől hódította el a bajnoki címet az Európa-kupában.

2013-ban a Forma–Renault 3.5-ös, 2014-ben a GP2-ben is megnyerte élete első versenyét! Utóbbi szezonjában második lett összetettben, a Renault újonca, Jolyon Palmer mögött – aki akkor már több éve a GP2 mezőnyét erősítette –, és maga mögé utasította a ma már a Saubernél versenyző Felipe Nasrt. 2015-ben aztán eljött az ő ideje! A GP2-ben rekordot jelentő hét győzelemmel domináns évet futott, s 160 pontos (!) előnnyel nyerte a bajnokságot az F1-be szintén előtte megérkező Alexander Rossi előtt.

Stoffel Vandoorne, a GP2 2015-ös bajnoka (Fotó: xpbimages.com) Stoffel Vandoorne, a GP2 2015-ös bajnoka (Fotó: xpbimages.com)Vandoorne 2013 elején csatlakozott a McLaren utánpótlás-nevelő programjához, Kevin Magnussen mellett ő számított a wokingiak legnagyobb, azóta pedig első számú reménységének. 2014 januárjától a csapat harmadik versenyzője lett, több F1-es teszten is részt vett már – ő volt az is, aki először vihette pályára a McLaren Honda-motorhoz készített átmeneti autóját 2014 végén Abu-Dzabiban, formálisan is megnyitva ezzel a McLaren második Honda-korszakát.

Miután Fernando Alonso és Jenson Button már pályafutásuk vége felé közelednek, sokan Vandoorne-t látják a McLaren jövőbeni vezérének. Ron Dennis a közelmúltban jelezte, már 2017-ben szeretné a Forma–1-ben látni őt, hogy tapasztalatot szerezhessen – a debütálásra most egy kicsit korábban, egy kicsit másképp kerül sor. Mindez azonban egyúttal hatalmas lehetőség is lehet az ifjú reménység számára.