Musorujsag
Élő Eredmények

Rosberg győzött Bahreinben, a többi élmenő betlizett

Boxutca
Nico Rosberg diadalmaskodott a Bahreini Nagydíjon, ahol a fő ellenfelei már az első kanyarig leírták magukat. A másodikként végző Kimi Räikkönen beragadt a rajtnál, a harmadik Lewis Hamilton rajtbalesetbe keveredett, Sebastian Vettel pedig motorhiba miatt már a felvezető körön kiesett.
Nico Rosberg (Fotó: XPB Images) Nico Rosberg (Fotó: XPB Images)

A második helyről induló mercedeses Nico Rosberg azonnal lerajtolta csapattársát, a címvédő Lewis Hamiltont, ezt követően pedig többet vissza sem nézve az első után a második 2016-os Forma–1-es futamot is megnyerte.

Hamilton maradék esélyei már az első kanyarban elszálltak, ahol a kissé túl nagy hévvel érkező williamses Valtteri Bottas nekikoccant az autójának, amelynek az első szárnya valamint a padlólemeze is megsérült. A káoszban az indulásnál egyébként beragadó finn Kimi Räikkönen is elment Hamilton mellett, és a ferraris egészen a leintésig előtte is tudott maradni. A páros együtt vágta át magát a mezőnyön a második és a harmadik helyekig.

A harmadik rajtkockát megszerző másik ferraris, Sebastian Vettel motorja hatalmas csalódást okozva már a felvezető körön elfüstölt.

A negyedik helyen az a Daniel Ricciardo végzett a Red Bull-lal, amelynek az első szárnya szintén megsérült Hamilton és Bottas rajtbalesetében, ám aki így is volt elég gyors, hogy megismételje az ausztráliai eredményét. Az ő vigyoránál csak a francia Romain Grosjeané lehetett nagyobb: az újonc Haas-csapat versenyzője számtalan brilliáns előzési manővert végrehajtva ezúttal biztonsági autós beavatkozás nélkül, önerőből küzdötte fel magát az 5. pozícióba, eggyel megjavítva az amerikaiak káprázatos melbourne-i eredményét.

Ricciardónak és az egyébként a 9. helyről induló Grosjeannak is át kellett vágnia magát az első körökben még a második és a harmadik pozíciókban autózó Williamseken, ám a stratégiai hibát vétő grove-iak nem tanúsítottak érdemi ellenállást. Felipe Massa és Valtteri Bottas végül csupán a 8-9. helyeket kaparintották meg.

A verseny másik szenzációjaként a sérült Fernando Alonsót helyettesítő mclarenes újonc, a belga Stoffel Vandoorne a 10. helyen ért célba, és ezzel pontot szerzett élete első Forma–1-es futamán. Vandoorne szintén számos szép manővert mutatott be a pályán, és eredményesen cipelte a hátán a csapatát, miután csapattársa, a korábbi világelső Jenson Button már a 8. körben kiállni kényszerült az energia-visszanyerő rendszer hibája miatt. Régi GP2-es ellenfele, a Forma–1-be a Renault-val visszatérő Kevin Magnussen a bokszutcából indulva is éppen hogy csak lemaradt a pontokról.

Kiválóan teljesített még a Manor kiscsapatának újonca, a 12. helyen végző német Pascal Wehrlein is, aki az egyik körben még a Force Indiával alaposan leszereplő Nico Hülkenberget is meg tudta előzni. Hülkenberg és Sergio Pérez szintén képtelenek voltak zöldágra vergődni a stratégiával, sőt a mexikóinak még egy nem tervezett bokszkiállást is meg kellett ejtenie, miután a 2. kör elején összeütközött a Toro Rossó-s Carlos Sainz-cal. Sainz később kiesett, miközben csapattársa, Max Verstappen szívós munkával a 6. helyen zárt.

A 2015 év végi sikereit is beleszámítva immáron sorozatban öt (!) futamgyőzelemnél járó Rosberg ezzel a maximálisan megszerezhető 50 ponttal vezeti a világbajnoki tabellát, 17 ponttal megelőzve a második helyen álló Hamiltont. A harmadik helyen a roppant következetes Ricciardo áll 24 egységgel, holtversenyben a negyediken pedig a szenzációs Grosjean 18-cal. A Ferrari csupán egy-egy versenyen célba érő pilótáinak, Räikkönennek és Vettelnek csupán 18, illetve 15 pontjuk van.

A világbajnokság következő futamát, a Kínai Nagydíjat két hét múlva, április 17-én rendezik majd meg Sanghajban.

A Bahreini Nagydíj végeredménye

Versenyző

Csapat

Idő

1. Nico Rosberg

Mercedes

1 ó 33 p 34,696 mp

2. Kimi Räikkönen

Ferrari

+10,282 mp

3. Lewis Hamilton

Mercedes

+30,148 mp

4. Daniel Ricciardo

Red Bull-TAG Heuer

+1 p 02,494 mp

5. Romain Grosjean

Haas-Ferrari

+1 p 18,299 mp

6. Max Verstappen

Toro Rosso-Ferrari

+1 p 20,929 mp

7. Danyiil Kvjat

Red Bull-TAG Heuer

+1 kör

8. Felipe Massa

Williams-Mercedes

+1 kör

9. Valtteri Bottas

Williams-Mercedes

+1 kör

10. Stoffel Vandoorne

McLaren-Honda

+1 kör

11. Kevin Magnussen

Renault

+1 kör

12. Marcus Ericsson

Sauber-Ferrari

+1 kör

13. Pascal Wehrlein

Manor-Mercedes

+1 kör

14. Felipe Nasr

Sauber-Ferrari

+1 kör

15. Nico Hülkenberg

Force India-Mercedes

+1 kör

16. Sergio Pérez

Force India-Mercedes

+1 kör

17. Rio Haryanto

Manor-Mercedes

+1 kör

18. Carlos Sainz

Toro Rosso-Ferrari

kiesett

19. Esteban Gutiérrez

Haas-Ferrari

kiesett

20. Jenson Button

McLaren-Honda

kiesett

21. Jolyon Palmer

Renault

nem indult

22. Sebastian Vettel

Ferrari

nem indult

További tartalmak