Az M4 segített valóra váltani egy mozgássérült lány álmát

Bűnügyi szakértőként, bolti eladóként vagy éppen sportriporterként próbálhatták ki magukat a fogyatékossággal élők a Neked munka, nekem álom elnevezésű programban. A kezdeményezéshez hat város több mint negyven cége csatlakozott: a cél az volt, hogy a látás- és hallássérültek vagy éppen autizmussal élők tegyenek egy kísérletet olyan munkahelyeken, ami eddig számukra csak álom volt.

Az egyik fővárosi gimnáziumban szerda délután középiskolások edzettek együtt speciális olimpikonokkal. A kézilabdaedzésen az M4 Sport is forgatott, a stábhoz pedig csatlakozott egy fiatal mozgássérült lány is. Zana Anita gyerekkora óta érdeklődik a sport és az újságírás iránt, és régi álma volt, hogy kipróbálja magát sportriporterként.

Mohay Bence műsorvezetővel közösen interjúkat készítettek az edzésen, majd jöhetett az utómunka: a fiatal lány az MTVA Kunigunda útjai gyártóbázisán betekinthetett a kulisszák mögé és besegített a riport elkészítésébe is. A műsorvezető szerint fontosak ezek a kezdeményezések. Megjegyezte, hogy a mozgássérült lány nagy segítség volt számára a forgatáson. Úgy fogalmazott, vannak helyzetek, amit más szemmel tud nézni. Én pedig egy álmát segítettem megvalósítani neki – tette hozzá Mohay Bence.

Szerdán országszerte hat városban több mint negyven fogyatékossággal élőnek teljesült a vágya: olyan munkahelyeken próbálhatták ki magukat, ami másoknak átlagos, de nekik régóta egy álom volt.

A főszervező azt mondja: a Neked munka, nekem álom című programmal az a céljuk, hogy a munkáltatók nyitottá váljanak a fogyatékos emberek foglalkoztatására.

Clipboard16

A fogyatékos emberek is jelen vannak és nem csak szeretnének, hanem képesek is dolgozni – hívta fel a figyelmet az M1 Híradójában Vég Katalin a Salva Vita Alapítvány ügyvezetője. Hozzátette, hogy a fogyatékossággal élőknek is ugyanolyan hétköznapi elképzeléseik vannak a munka világáról, mint a nem fogyatékos embereknek. A program célja többek között, hogy a munkáltatók bennük is gondolkozzanak.

A felmérések szerint öt-hétszáz ezer fogyatékossággal élő ember van Magyarországon, de a tapasztalatok szerint évről évre egyre többen tudnak elhelyezkedni.