Kilencgólos előnyről, hetesekkel bukta a BL-döntőt a Veszprém

A Kielce nyerte a férfi Bajnokok Ligáját, miután a kölni döntőben hétméteresekkel 39-38-ra legyőzte a Veszprémet.

A veszprémiek az elején elhúztak három góllal, a Kielce a hatodik perc végén szerezte az első találatot. A lengyelek csak egyszer jöttek fel egy gólra az első félidőben, de az egyenlítés akkor sem sikerült nekik, a szünetre négygólos veszprémi vezetéssel vonultak le a csapatok. A második félidőben úgy tűnt, hogy a magyar bajnok végképp felőrli ellenfelét, kétszer is vezetett kilenccel, de a Kielce feltámadt, egy 9-0-s periódussal ki is egyenlített. A hajrában Mirko Alilovic két büntetőt hárított, de a lengyelek három másodperccel a vége előtt ráadásra mentették az összecsapást.

Veszprém-Kielce BL-döntő


A hosszabbítás kielcei góllal kezdődött, így a lengyel gárda először vezetett a mérkőzésen. Ugalde két góljával fordított a Veszprém, a folytatásban pedig felváltva estek a találatok. 33-33-nál Ilic hetest rontott, de az ellentámadásból nem lett gól, így Nagy László üres kapus találata újra veszprémi vezetést jelentett. Lijewski ezt is kiegyenlítette, Aguinagalde pedig a vezetést is megszerezte a Kielcének. Ugalde két másodperccel a vége előtt egyenlített, így jöttek a hetesek, amit a Kielce nyert meg 4-3-ra. A Veszprémből Ilic, Sliskovic és Palmarsson belőtte a büntetőt, Marguc és Terzic kihagyta. A lengyelek közül csak Cupic hibázott.

A Veszprém az elveszített BL-döntő előtt ebben a szezonban megnyerte a magyar bajnokságot, Magyar Kupát, magyar szuperkupát, a SEHA Ligát, míg a klub-világbajnokságon második lett.

Férfi Bajnokok Ligája, döntő:
Kielce (lengyel)-MVM Veszprém 39-38 (13-17, 29-29, 35-35, hétméteresekkel: 4-3)
Köln, Lanxess Aréna, 19 750 néző, v: Lopez, Ramirez (spanyol)
gól: Reichmann 8, Bielecki 6/2, Lijewski 5, Zorman 4, Aguinagalde 4, Jurecki 3, Strlek 3, Jachlewski 2, illetve Ugalde 7, Nilsson 6, Ilic 6/1, Nagy 5, Plmarsson 5, Lékai 3, Sliskovic 1, Marguc 1, Iváncsik 1
hétméteresek: Strlek, Bielecki, Reichmann, Aguinagalde, illetve Ilic, Sliskovic, Palmarsson


Percről-percre közvetítésünket ide kattintva olvashatja végig.

férfi kézilabda Final Four, döntő: Kiece (lengyel) - MVM Veszprém - fotó: MTI/EPA/Marius Becker férfi kézilabda Final Four, döntő: Kiece (lengyel) - MVM Veszprém - fotó: MTI/EPA/Marius BeckerMindkét csapatnak története legnagyobb sikerét jelentette a BL-diadal: a Veszprém 2002-ben és tavaly is volt már finalista, de ott nem tudott győzni, míg a Kielce először került be a legrangosabb sorozat döntőjébe. A kapuban az elődöntő egyik hőse, Mikler Roland kezdett, más személyi változás nem történt a szombati, Kiel elleni összecsapáshoz képest. A lelátón nyomasztó volt a veszprémi "hangfölény".

Remek védekezéssel nyitott a magyar csapat, és a korábbi BL-győztes Andreas Nilsson (2013), Aron Palmarsson (2010, 2012) és Momir Ilic (2010, 2012) vezérletével, valamint Mikler védéseivel elhúzott 4-1-re. Az ellenfél a 6. perc végén dobta első gólját, azt is emberelőnyben, miután Schuch Timuzsint kiállították. Később Mirsad Terzic is kiült, Krzysztof Lijewski találataival pedig közelebb zárkózott a lengyel bajnok.

Palmarsson helyett az elődöntőben pihentetett Lékai Máté ment be irányítónak, és amikor 5-3 után 8-4-re módosult az állás, a Kielce kapust cserélt: Slawomir Szmalt Marin Sego váltotta. A spanyol bírók nem tűrték a mezrángatást, Mateusz Kus ült ki ezért két percre. A Barcelonával kétszer (2005, 2011) BL-nyertes Nagy László és Lékai is eredményes volt, a Kielce edzője pedig kénytelen volt időt kérni.

férfi kézilabda Final Four, döntő: Kiece (lengyel) - MVM Veszprém - fotó: MTI/EPA/Marius Becker férfi kézilabda Final Four, döntő: Kiece (lengyel) - MVM Veszprém - fotó: MTI/EPA/Marius BeckerA folytatásban Mikler kivédte a kétszeres BL-győztes (Kiel: 2010, 2012) Tobias Reichmann hétméteresét, ettől és Lékai újabb góljától még hangosabb lett a lelátó. A 23. percben Renato Sulic combsérülést szenvedett, nem tudta folytatni a játékot. Javuló védekezéssel és beállósjátékkal felzárkózott a Kielce, így Palmarsson visszaállt. A szünet előtti hajrában a nagy rohanásban elfáradtak a lengyelek, emiatt a félidő záró öt percét elveszítették 4-1-re.

A második félidőt egy-egy kapufa vezette be, majd Nilsson találatával már 18-13-ra vezetett a magyar bajnok. Nagyot és Kust kiállították, Gaspar Marguc pedig ziccert rontott. Egy darabig maradt a négy-ötgólos különbség, majd azonos létszámnál tovább nőtt a veszprémi előny. Ez azért volt biztató, mert a Final Four történetében eddig még egyetlen csapat sem tudott fordítani hatgólos vagy annál nagyobb hátrányból.

A Kielce trénere a 39. percben, 23-16-nál időt kért. A Veszprém viszont nem fáradt, Xavi Sabaté jól cserélt, és ekkor nem volt üresjárat. A védelem változatlanul jól zárt, az indításgólokból pedig mindig megnyugtató maradt az előny. Szűk negyedórával a vége előtt 28-19 volt az állás. Egy emberelőnynél azonban újra lendületbe jött az addig vergődő a Kielce, amely az 51. percre 28-24-re zárkózott fel.

Időt kért a Veszprém, ám most már megint egy elszánt ellenféllel és nem egy megtört csapattal kellett csatáznia. Szmal védéseivel tartást adott, a túloldalon pedig Miklert Mirko Alilovic váltotta. Terzicet kiállították, majd már az egyenlítésért harcolt a Kielce, amely Karol Bielecki büntetőjével össze is jött (28-28).

Nagy lövését Szmal a gólvonalon hárította, aztán újabb büntetőt kapott a Kielce. Bielecki kísérletét Alilovic kivédte. A 13 perces veszprémi gólcsendet Ilic törte meg, csak közben csapata kilenc gólt kapott. A Veszprém horvát kapusa Manuel Strlek hétméteresét is kivédte, így a győzelemért támadott a Veszprém. Az újabb gól nem jött össze, a lengyeleknek pedig maradt tíz másodpercük, hogy hosszabbításra mentsék az összecsapást. Időt kértek, majd az adódó lövőhelyzetet Lijewskire játszották ki, aki három másodperccel a vége előtt a jobb felső sarokba bombázott.

férfi kézilabda Final Four, döntő: Kiece (lengyel) - MVM Veszprém - fotó: MTI/EPA/Marius Becker férfi kézilabda Final Four, döntő: Kiece (lengyel) - MVM Veszprém - fotó: MTI/EPA/Marius BeckerJött a 2x5 perces hosszabbítás, amelynek elején az egész mérkőzésen először vezetett a Kielce. Ám Cristian Ugalde két találatával fordított a Veszprém. A lépéselőny megmaradt, ráadásul Michal Jureckit kiállították, Ilic pedig góllal büntetett. A fordulást követően a szerb sztár büntetőt rontott. Nagy üres kapus gólt dobott az emberhátrányban vészkapussal játszó riválisnak, amelyben azonban maradt még erő, és fordított az utolsó percbe érve. Kőkemény védekezés miatt azonban emberhátrányba került a Kielce, két másodperccel a vége előtt pedig Ugalde mentette büntetőpárbajra a csatát.

A hétméteresek során Ivan Cupic, illetve Marguc és Terzic hibázott, így a Kielce nyerte minden idők egyik legizgalmasabb döntőjét.

Korábban:
a 3. helyért:
PSG (francia)-THW Kiel (német) 29-27 (15-11)