Döntetlennel is első Franciaország

A francia labdarúgó-válogatott gól nélküli döntetlent játszott Svájc ellen az Európa-bajnokság A csoportjának vasárnapi mérkőzésén Lille-ben, ahol a házigazdák csoportelsőként, Svájc pedig a második a helyen zárta a csoportküzdelmeket.

A házigazda francia csapat két győztes mérkőzést követően Svájc ellen is nyerni érkezett a lille-i Pierre-Mauroy stadionba, ahol alaposan bekezdett...

A mérkőzés hőfokát jól jellemezte, hogy a svájciak középpályásának, Mehmedinek már a 9. percben mezt kellett cserélnie, mert az nem bírta a kiképzést. Bírta viszont Sommer kapus, akit a franciáktól először Pogba tesztelt: a Juventus labdarúgója a 12. percben 20 méterről jól lőtt kapura, a svájci kapusnak nagyot kellett védenie. Itt azonban még nem ért véget a Pogba-Sommer párharc, hiszen egy perc elteltével ismét a francia középpályás volt veszélyes a svájci kapura: a tizenhatoson belüli próbálkozásánál Sommernek bravúrra volt szüksége. A 17. percben viszont tisztán a szerencsére, a változatosság kedvéért újra Pogba került a középpontba, aki 25 méterről ballal óriási lövést eresztett el, a labda pedig a felső lécen csattant.

Pogba az egész első félidőben jól játszott, s hogy ha már a gól nem jött össze neki, csempészett egy kis mókát a pályára, és megmászta Embolót.

Ha pedig az első játékrészben volt vicces jelenet, hát a második sem akart elmaradni mögötte:  kidurrant ugyanis a Beau Jeu - szép játék - nevű Eb-labda.

Ez szerencsére nem volt hatással a mérkőzés színvonalára, azaz folytatódhatott a szép játék. Az 57. percben egy ilyennek a végén került helyzetbe Griezmann, a végálommás azonban ezúttal is Sommer volt.

A francia csapat a 75. percben a csereként beállt Payet révén megszerezhette volna a vezetést, de a középpályás lövése Svájc hatalmas szerencséjére a felső lécről a gólvonal előtt pattant.

A mérkőzés gól nélküli döntetlennel zárult, így pedig eldőlt, hogy a házigazda franciák hét pontjukkal megnyerték a csoportot, Svájc öt ponttal lett második, míg a csoport másik meccsén Albánia 1-0-ra legyőzte Romániát, így előbbi harmadik, utóbbi pedig a biztos kiesést jelentő negyedik helyen végzett az A-jelű négyesben.

A francia válogatott jövő vasárnap a C, a D, vagy az E csoport harmadik helyezettjével játszik Lyonban, míg a svájciak egy nappal korábban Saint-Étienne-ben a C csoport másodikjával találkoznak.

A Svájc-Franciaország Eb-meccs képekben


Labdarúgó Európa-bajnokság, A-csoport, 3. forduló:

Svájc-Franciaország  0-0

Lille, Stade Pierre Mauroy, 45 616 néző, v.: Damir Skomina (szlovén)
sárga lap: Rami (25.), Koscielny (83.)

Franciaország: Lloris - Sagna, Rami, Koscielny, Evra - Sissoko, Cabaye, Pogba - Coman (Payet, 63.), Gignac, Griezmann (Matuidi, 77.)

Svájc: Sommer -  Lichtsteiner, Schär, Djourou, Rodríguez - Shaqiri (Fernandes, 79.), Behrami, G. Xhaka, Mehmedi (Lang, 86.) - Dzemaili - Embolo (Seferovic, 74.)

 

Az A-csoport korábbi eredményei:
1. forduló:
Franciaország-Románia 2-1 (0-0)
Svájc-Albánia 1-0 (1-0)

2. forduló
Románia-Svájc 1-1 (1-0)
Franciaország-Albánia 2-0 (0-0) 

A csoport végeredménye: 1. (továbbjutott) Franciaország 7 pont, 2. (továbbjutott) Svájc 5, 3. Albánia 3, 4. (kiesett) Románia 1
Az, hogy az albánok a négy legjobb csoportharmadik egyikeként továbbjutnak-e, csak később dől el.