A portugálok jutottak elsőként az Eb-döntőbe

A portugál labdarúgó-válogatott 2-0-ás győzelmet aratott Wales ellen szerda este a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság elődöntőjében, Lyonban, így elsőként jutott be a vasárnap esti fináléba.

A portugálok birtokolták többet a labdát, de az első negyedórában ez gólhelyzetekben nem mutatkozott meg. A 16.percben került először veszélybe a walesiek kapuja, Joao Márió azonban 14 méterről mellé lőtt.

Hét perccel később a másik oldalon a walesi válogatott legnagyobb sztárja, Gareth Bale egy szóló után 18 méterről tüzelt, a kapu közepe felé tartó labdát Hennessey megfogta.

Kiegyenlített volt a játék, a walesiek egyre többször jutottuk el Rui Patrício kapujához, újabb gólszerzési lehetőségek azonban már nem adódtak az első félidőben.

Portugália-Wales Eb-elődöntő


Az 50. percben megszerezte a vezetést az egyre inkább fölénybe kerülő portugál csapat: egy baloldali szöglet után Ronaldo mindenkinél magasabbra ugrott, és 6 méterről a hálóba fejelt (1-0).

Három perc múlva Ronaldo egy gólpasszt is kiosztott, a Real Madrid sztárjának beadásából Nani közelről a hálóba kotorta a labdát (2-0).

A 63. percben ismét Ronaldo volt a főszereplő, a csatár 20 méteres szabadrúgást végzett el, és nem sokkal a kapu fölé csavart.

A 76. percben Bale megint távolról próbálkozott, a labda a kapu közepe felé szállt, a portugál kapus hárított.

Két perccel később Danilo közeli lövését védte Hennessey.

A 80. percben Bale harmadszor is távolról lőtt kapura, a csavart labdát Rui Patrício meg tudta fogni.

Összességében a veszélyesebben és lendületesebben játszó Portugália megérdemelten jutott döntőbe. Ezt megelőzően 2004-ben játszhatott a fináléban, akkor házigazdaként kikapott Görögországtól.

Eredmény, elődöntő:

Portugália-Wales 2-0 (0-0)
Lyon, Parc Olympique Lyonnais, 55 679 néző, v.: Jonas Eriksson (svéd)
gólszerzők: C. Ronaldo (50.), Nani (53.)
sárga lap: B. Alves (71.), C. Ronaldo (72.), illetve Allen (8.), Chester (62.), Bale (88.)

Portugália:
Rui Patricio - C. Soares, B. Alves, Fonte, Guerreiro - Joao Mario, Danilo Pereira, Renato Sanches (A. Gomes, 74.), Adrien Silva (Moutinho, 79.) - Nani (Quaresma, 86.), C. Ronaldo

Wales:
Hennessey - Chester, A. Williams, Collins (J. Williams, 66.) - Gunter, Allen, Ledley (Vokes, 58.), King, Taylor - Bale, Robson-Kanu (Church, 63.)

A 2004 után másodszor fináléba jutott Portugália döntőbeli ellenfele a világbajnok német és a házigazda francia csapat közül kerül ki csütörtökön.

A további program:
elődöntő:
július 7., csütörtök:
Németország-Franciaország, Marseille 21.00

döntő:
július 10., vasárnap:
Portugália-Németország/Franciaország, Saint-Denis, Stade de France 21.00