Könyv a magyar válogatott Eb-szerepléséről

A CSAPAT 2016 címmel mindössze tíz nappal a döntő lefújása után könyv jelent meg az idei labdarúgó Európa-bajnokságról, melynek középpontjában a magyar válogatott franciaországi szereplése áll.

Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója a kötetet bemutató szerdai budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, a portugálok elleni harmadik csoportmérkőzés után döntött a megjelentetésről, mert úgy érezte, a magyar válogatott nagyszerű történetét mindenképpen meg kell örökíteni.

Elsőként Lakat T. Károlyt hívta fel, aki rövid gondolkodás, majd a Franciaországban tartózkodó Dénes Tamás szerzőtársával történt egyeztetés után mondott igent a felkérésre. Ezután rekordgyorsasággal, 26 nap alatt készült el a fotókkal gazdagon illusztrált, 128 oldalas kötet, amely egyrészt könyv, másfelől azonos tartalommal úgynevezett bookazine formában, puha fedéllel is kapható.

"A bookazine-ban ugyanannyi szöveg van, mint egy átlagos könyvben, csak magazin formájában jelenik meg és örök életű" - fogalmazott Kocsis András Sándor.

A kötet bemutatja azt az utat, amellyel a csapat csoportelsőként jutott be a legjobb tizenhat közé. Emellett visszatekint az Eb-múltra is, többek között arra, hogy az 1972-es Európa-bajnokságot követően 16 ezer 86 napos "böjt" várt a játékosokra és a szurkolókra. Mivel 1972 óta 44 év telt el, ezért a szerzőpáros negyvennégy lépésben eleveníti fel a 2014 szeptemberétől 2016 júniusáig, a franciaországi fellépésig tartó menetelést.

A magyar csapat Eb-szereplését, a pár hete véget ért 2016-os ünnepnek az állomásait - naplószerűen - napról napra követhetik végig az olvasók a szerzőpáros tolmácsolásában, akik közül Lakat T. Károly itthonról, Dénes Tamás pedig odakintről vetette papírra benyomásait.

Utóbbi a könyvbemutatón egyszerűen csodásnak nevezte a magyar válogatottal Franciaországban történteket, szerinte fantasztikus, hogy Gera Zoltáné lett az Eb legszebb gólja, az Európai Labdarúgó Szövetség az Eb öt legjobb mérkőzése közé választotta a portugál-magyar találkozót, és Bernd Storck csapata abban a csoportban végzett az első helyen, ahol az Eb-győztes csak harmadik lett.

Kukorelly Endre író úgy fogalmazott, az Eb-n történtekhez hasonló erős effektusok kellenek ahhoz, hogy a magyar társadalmat jellemző lefelé tartó tendencia megtörjön, és a panaszkultúrához szokott emberek úgy érezzék: végre valami jó dolog történt a magyarokkal.

"A futball most megfogta a magyar társadalom grabancát, és jól megrázta" - jelentette ki az író.

A magyar csapat teljesítménye mellett természetesen az Eb minden fontosabb eseményét is felidézi a kiadvány, amelyben a válogatottról készült ajándékposzter is található.

Kocsis András Sándor emlékeztetett arra, hogy a Kossuth Kiadó a közelmúltban Magyar olimpiai sikerek 1896-2012 címmel is megjelentetett egy könyvet, amely Athéntól Londonig követi nyomon a magyar ötkarikás sikereket.