Musorujsag
Élő Eredmények

Meghekkelték a WADA adatbázisát, oroszok keze lehet a dologban

mti
Orosz hekkerek behatoltak a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) adatbázisába, bizalmas, a riói olimpiával összefüggő információkhoz jutottak hozzá sportolókról, és ezek nyilvánosságra hozatalával fenyegetőznek - áll a WADA keddi közleményében.

Olivier Niggali, a szervezet főigazgatója azt írta, hogy a hekkerek már közzé is tettek néhány adatot.

A WADA elítéli a cyber-támadást, melynek célja, hogy aláássa az ügynökség tekintélyét és a nemzetközi doppingellenes rendszert” – olvasható a közleményben, melyből az is kiderül: a WADA bűnüldöző szervektől értesült arról, hogy a támadás Oroszországból indult ki.

Az elmúlt években kirobbant orosz doppingbotrány miatt indított WADA-vizsgálat szerint Oroszországban központilag irányított doppingolás zajlott éveken át. Orosz atléták ezért nem is vehettek részt a riói olimpián, és a többi sportágban sem engedték elindulni azokat, akiknek volt már korábban doppingügyük. A riói paralimpiáról pedig – csakúgy mint a 2018-as téli paralimpiáról – valamennyi orosz sportolót kizárták.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

A NOB már hat éve tudott az orosz doppingügyekről
Vitalij Szmirnov szerint Oroszországban nem fordítottak kellő figyelmet a doppingellenes küzdelemre, jóllehet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) már ha 2010-es téli olimpián figyelmeztette Moszkvát a lehetséges problémákra.
Egyéb
Újabb fejlemények az orosz doppingbotrányban
Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szükségesnek tartja Craig Reedie, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke és a WADA számára jelentést készítő Richard McLaren független fővizsgáló kihallgatását a doppingbotrány kivizsgálásának ügyében - jelentette ki kedden Moszkvában Vlagyimir Markin, a hatóság szóvivője.
Sportok