Musorujsag
Élő Eredmények

Beleszürkülnek az NB II-be az egykori válogatott focisták

m4sport.hu | Szerző: Riskó Márton
Két, egykoron nagy ígéretnek tartott, válogatottságig jutó labdarúgó is pályára lépett az NB II. 10. fordulójának rangadóján. Rudolf Gergely végig a pályán volt az otthon 3-1-es vereséget szenvedő Nyíregyháza Spartacus FC-ben, míg Farkas Balázs a 78. percben csereként kapott játéklehetőséget a Balmazújvárosban. Ami még érdekesebb, mindketten csak epizódszereplők voltak. Nézzük, hogyan jutottak idáig.

A nyíregyházi születésű Rudolf Franciaország második legjobb akadémiáján nevelkedett, majd öt mérkőzésen pályára lépett az élvonalbeli Nancy csapatában. Huszonegy évesen hazatért a Debreceni VSC-hez, ahol pályafutása legjobb időszakát töltötte. Igazi közönségkedvenccé vált, amiért persze megdolgozott, hiszen 52 mérkőzésen 26-szor talált az ellenfelek kapujába. A Bajnokok Ligája 2009-10-es szezonjában a Fiorentina ellen a hazai és az idegenbeli csoportmérkőzésen is eredményes volt, talán ennek is köszönhető, hogy szerződtette az olasz Genoa.

Firenze, 2009. november 4. A DVSC-Teva két játékosa, Rudolf Gergely (balra) és Czvitkovics Péter gólöröme a Bajnokok Ligája E csoportjában, a csoportkör negyedik fordulójában az olasz Fiorentina – DVSC-TEVA –labdarúgó-mérkőzésen Firenzében az Artemio Frenchi stadionban. MTI Fotó: Kovács Anikó

Itt kezdődött Rudolf vesszőfutása, hiszen két év alatt mindössze tizenkét meccsen kapott bizonyítási lehetőséget, ezeken pedig csak egyetlen gólig jutott. Előbb a Serie A-ban utolsó helyezett AS Barihoz (13 mérkőzés, 2 gól), majd a Panathinaikoszhoz (8 mérkőzés, 1 gól) adták kölcsön az olaszok, a Genoában pedig már soha többet nem lépett pályára.

Miután látszott, hogy a válogatottban 28 találkozón 10 gólt szerző csatár külföldön nem képes komoly karriert befutni, hazatért a Diósgyőri VTK-hoz (18 mérkőzés, 1 gól), ahol azonban egy éven belül átadólistára tették.

Miskolc, 2012. szeptember 13. Rudolf Gergely labdarúgó (b) és Leisztinger Tamás, a DVTK többségi tulajdonosa kezet fog a lillafüredi Hunguest Hotel Palotában tartott sajtótájékoztatón 2012. szeptember 13-án, ahol bejelentették, hogy a diósgyőri csapat szerződést kötött a válogatott játékossal. MTI Fotó: Vajda János

Következő állomáshelyén, Győrben hellyel-közzel megdolgozott a pénzéért, hiszen 33 mérkőzésen 13 találatot ért el, a Videotonnál azonban – igaz, itt sérülések is hátráltatták – hét meccsen egyetlen egyszer sem tudott a kapuba találni. Innen tért haza szülővárosába, Nyíregyházára, s bár csapata vezeti az NB II-es tabellát a második helyezett Balmazújváros előtt, Rudolf egyáltalán nem tűnik ki az éllovas gárdából, tíz mérkőzésen mindössze egyszer volt eredményes, a hétvégi rangadón pedig leginkább reklamálásaival hívta fel magára a figyelmet.

A másik oldalon, a Balmazújvárosban szereplő Farkas Balázsról 2006-ban  – amikor az ukrán Dinamo Kijevben szerepelt – még azt írta az olasz sajtó, hogy a Barcelona szupersztárjához, Lionel Messihez hasonló megmozdulásokra képes, ehhez képest jócskán elmaradt a várakozásoktól.  A Dinamóban mindössze öt mérkőzésen lépett pályára, gólt nem szerzett, s ezzel le is tudta külföldi pályafutását.

Hazatérése után három NB I-es csapatban, a Videoton FC-ben (13 mérkőzés, 0 gól), a Debreceni VSC-ben (14 mérkőzés, 0 gól) és a Győri ETO FC-ben (1 mérkőzés, 0 gól) is megfordult.

Zalaegerszeg, 2010. április 4. Farkas II Balázs, a Videoton FC (b) és Panikvar Leon, a ZTE FC játékosa ugrik a labdáért a labdarúgó Soproni Liga 21. fordulójában játszott ZTE FC – Videoton FC találkozón Zalaegerszegen. MTI Fotó: Varga György

Farkas 2015 óta a Balmazújváros labdarúgója. Azt nem mondhatjuk, hogy a háromszoros válogatott középpályás erőssége a másodosztályú csapatnak, hiszen a legtöbbször – mint múlt vasárnap a Nyíregyháza ellen – csak csereként kap játéklehetőséget, és tíz meccsen egyetlen gólt szerzett a jelenleg zajló idényben.

Kérdés, hogy Rudolf és Farkas képes lesz-e visszakapaszkodni az élvonalba, vagy végleg eltűnnek a süllyesztőben.

 

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Otthon kapott ki az éllovas Nyíregyháza
A Balmazújváros 3-1-re győzött a listavezető Nyíregyháza vendégeként a Merkantil Bank labdarúgó NB II vasárnapi, tizedik fordulójában, így a tabella második helyére került.
Magyar futball