Musorujsag
Élő Eredmények

Csodatiniként érkezett, de vajon legendaként távozik? - Rooney ideje lejárt az MU-ban

Csodatiniként érkezett, de vajon legendaként távozik? - Rooney ideje lejárt az MU-ban

m4sport.hu | Szerző: Pollák Márton
Sokan nem hitték, hogy elérkezik majd az idő, mikor Wayne Rooney elhagyja a Manchester United labdarúgócsapatát. Brit sajtóértesülések szerint azonban a klub „legendás” alakja a nyáron távozhat az Old Traffordról. A Vörös Ördögöknél és az angol válogatottban is egyre inkább partvonalra szoruló játékos statisztikai mutatói elsőre ugyan impozánsak és a neve is jól cseng, de vajon valóban ott van a helye az angol nemzeti együttes és az MU legjobbjai között?

A harcos játékstílusáról elhíresült Rooney 2004-ben, tizennyolc esztendősen igazolt az Evertonból az angol rekordbajnokhoz, ahol teljesítményének köszönhetően hamar beverekedte magát a kezdőbe. A Vörös Ördögök mezében egy Fenerbahce elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen debütált, ahol mesterhármast lőtt és egy gólpasszt is kiosztott. Nem csoda hát, hogy a korábbinál is tovább nőtt az értéke és a fizetése. Jelen pillanatban pedig pont ez az egyik legnagyobb problémája az MU-nak. Az együttes csapatkapitánya ugyanis heti szinten 300 ezer fontot (megközelítőleg 94,5 millió forint) keres úgy, hogy a nyáron érkezett José Mourinhónál már közel sem olyan betonbiztos a helye az együttesben, mint korábban volt. Ennél fogva talán érthető, hogy még a remek gazdasági mutatókkal rendelkező Manchester Unitednél sem szeretnének megközelítőleg 26 millió fontot fizetésre kicsengetni, márpedig Rooney-t még húsz hónapig köti szerződés az Old Traffordra.

Tinisztárként érkezett az MU-ba, ahol kétségtelenül nagy játékos vált belőle

Wayne Rooney Ringo Starrnak készült, labdarúgó lett belőle.- Fotó: EPA/Andy Rain Csatár létére sohasem volt a Premier League gólkirálya Wayne Rooney – Fotó: EPA/Andy Rain

A harmincéves csatár karrierje során 375 Premier League-mérkőzésen lépett pályára az MU-ban, és ezeken az összecsapásokon 179 gólt lőtt, melyekhez ha hozzászámoljuk a hazai és a nemzetközi kupasorozatokat is, akkor mindent egybevéve még impozánsabb a mérlege, 530 meccsen 246-szor talált be. Ezzel ő a klub második legeredményesebb játékosa, s csupán Sir Bobby Charlton előzi meg, aki 606 bajnokin 199-szer köszönt be az ellenfeleknek, összesített mérlege pedig 758 meccs, 249 gól.

Rooney statisztikai mutatója azonban igen becsapós, ugyanis lenyűgözőnek tűnő mérlegét zömében annak köszönheti, hogy igen fiatalon, csodatiniként robbant be a futball világába, azaz volt ideje és lehetősége, hogy nagy tetteket vigyen végbe. A szakértők azonban már akkor azon tanakodtak, hogy vajon a korán érő labdarúgó nem ég-e ki túl hamar. Első manchesteri idényében 29 PL-mérkőzésen játszott, melyeken 11 gólt szerzett, és őt választották meg a liga legjobb fiatal játékosának (PFA Young Player of the Year).
A következő két szezonban is lőtte ugyan a gólokat, de közel sem olyan eszeveszett mennyiségben, mint azt várták tőle: a 2005-2006-os évadban 36 találkozón 16-szor, a 2006-2007-es kiírásban pedig 35 meccsen 14-szer volt eredményes. És ez a tendencia meg is maradt, azaz Rooney lövögette a gólokat, de sosem vált belőle olyan gólérzékeny játékos, mint a padról beszállva is félelmetes Ole Gunnar Solskjaer, vagy az ipari mennyiségben termelő Ruud van Nistelrooy.

Wayne Rooney bajnoki góljai szezonokra bontva:

2004–05: 29 mérkőzés, 11 gól
2005–06: 36 mérkőzés, 16 gól
2006–07: 35 mérkőzés, 14 gól
2007–08: 27 mérkőzés, 12 gól
2008–09: 30 mérkőzés, 12 gól
2009–10: 32 mérkőzés, 26 gól
2010–11: 28 mérkőzés, 11 gól
2011–12: 34 mérkőzés, 27 gól
2012–13: 27 mérkőzés, 12 gól
2013–14: 29 mérkőzés, 17 gól
2014–15: 33 mérkőzés, 12 gól
2015–16: 28 mérkőzés, 8 gól

Az elmúlt tizenkét PL-szezonban Rooney csupán kétszer tudott húsz gól fölé jutni, ám a 2009-10-es bajnoki idényben Didier Drogba (29 gól), a 2011-12-es kiírásban pedig Robin van Persie (30 gól) előzte meg a góllövőlistán, így a United- és a Rooney-szurkolók számára talán fájó, de minden esetre tény, hogy bár Rooney folyamatosan alapember volt az MU-ban, sosem volt az angol bajnokság gólkirálya. Igaz, ebben talán az is közrejátszik, hogy bár csatárként tartják számon, mégis inkább az árnyékék pozíciójában érzi jól magát, a középpályán is gyakran feltűnik, ahol komoly mezőnymunkát végez. Nem is csoda, hogy Cristiano Ronaldo imádott együtt játszani vele, hiszen Rooney elvégezte a kulimunkát a portugál helyett, aki ennek köszönhetően kedvére csilloghatott és lődözhette a gólokat.

A válogatottban is letette a névjegyét

Sir Bobby Charlton - fotó: MTI/EPA/Mak Remissa Sir Bobby Charlton válogatottbeli rekordját sikerült megdöntenie – fotó: MTI/EPA/Mak Remissa

A két klasszis viszont némileg fordított utat jár be a pályán. Addig, míg az évek alatt CR7 szélsőből vált gyakorlatilag befejező emberré, addig Rooney lassan, de biztosan avanzsált csatárból középpályássá. Olyannyira, hogy már a nyári, franciaországi Eb-n is a középpályán kapott szerepet, mivel a gólfelelős poszton akadt nála jobb. Az akkori szövetségi kapitány, Roy Hodgson, valamint jó pár szakértő és a szurkolók zöme is úgy gondolta, hogy a befejezéseket érdemesebb Harry Kane-re vagy Jamie Vardyra bízni. Sőt, a legtöbben már a kontinenstorna előtt megkérdőjelezték, hogy a játékosnak egyáltalán van-e helye az angol válogatottban. A vég pedig utolérte a válogatott kapitányát. A világbajnoki selejtezősororozatot még Sam Allardyce-szal kezdték az angolok, Rooney-val a kezdőben. A háromoroszlánosok újonnan kinevezett szövetségi kapitánya, Gareth Southgate azonban a Málta elleni vb-selejtezőt követően nem átallotta a kispadra ültetni a válogatott gólrekorderét – Rooney az angol válogatott történelmének legeredményesebb játékosa, miután Bobby Charltont is túlszárnyalva (106 meccs, 49 gól) 118 mérkőzésen 53 gólt lőtt – aki a 73. percben csereként állt be.

Irány Kína?

Hogy mi lesz a sorsa Wayne Rooney-nak, egyelőre talány, de a brit sajtó a Mirrorral az élén arról ír, hogy ez lesz az utolsó szezonja az Old Traffordon, s vélhetően Kína vagy az Amerikai Egyesült Államok felé veszi az irányt, ahol ki tudják fizetni horribilisen magas fizetését. Csak a tisztánlátás végett, a válogatott és a Liverpool egykori ikonja, Steven Gerrard hetente 80 ezer fontot keres a LA Galaxy játékosaként, míg az ex-Chelsea-játékos, a szintén sokszoros angol válogatott Frank Lampard heti 75 ezer fontért rúgja a labdát a New York City FC-ben. Ellenben a brazil Hulk 320 ezer fontos heti fizetéssel büszkélkedhet Kínában, melyet a Shanghai SIPG rezzenéstelen arccal fizet ki neki. Rooney számára pedig azért is lehet vonzó a csapat, mert nem más az edzője, mint a korábbi angol szövetségi kapitány, Sven Göran Eriksson.

Legenda vagy sem?

A Manchester United stadionja előtt található "Holy Trinity" alkotás három kiváló labdarúgót formáz meg: George Best (b), Denis Law (k) és Bobby Charlton - Fotó: Reuters A Manchester United stadionja előtt található „Holy Trinity” alkotás három kiváló labdarúgót formáz meg: George Best (b), Denis Law (k) és Bobby Charlton – Fotó: Reuters

A fent taglalt eredményeit látva, s tekintve, hogy lassan 15 éve játszik a legmagasabb szinten, nagyon sokan a Manchester United ikonikus alakjának, legandának tartják Wayne Rooney-t. De vajon jogosan?

A klub egyik valóban legendás alakja, Ryan Giggs – aki huszonhárom szezonon át szolgálta a Vörös Ördögöket és 963 mérkőzéssel a háta mögött minden idők legtöbbet pályára lépett MU-játékosa – a következőképpen állítaná össze az Old
Trafford álomcsapatát: Schmeichel – G. Neville, R. Ferdinand, Vidics, D. Irwin – C. Ronaldo, Scholes, R. Keane, Giggs – Rooney, Cantona.

A walesi szélső tehát számolna Rooney-val a legerősebb tizenegyben, de természetesen Giggs csak azok közül a játékosok közül válogatott, akikkel karrierje során együtt játszott, s nem tett másként az egykori kiváló csatár, Ole Gunnar Solskjaer sem. A kapusok babaarcú réme azonban picit másképpen állítaná össze az álomcsapatát: Van der Sar – G. Neville, R. Ferdinand, Stam, D. Irwin – Beckham, Scholes, R. Keane, Giggs – Cantona, Van Nistelrooy.

A norvég csatár tehát nem számolna Rooney-val a legjobbak közt, de lássuk, hogy mit gondol a témáról maga a nagy SAF. A klub legendás edzője, Sir Alex Ferguson huszonhat évig irányította az MU-t, és természetesen ő is állást foglalt már abban a kérdésben, hogy mely játékosok alkotnák a legerősebb, legjobb Manchester Unitedet, és neki talán el is hihetjük, hogy a Schmeichel – G. Neville, Stam, Vidics, D. Irwin – C. Ronaldo, Scholes, R. Keane, Giggs – Cantona, Van Nistelrooy tizenegy lenne a befutó. Jelzésértékű, hogy ebben az együttesben sem található meg Wayne Rooney, s nem lesz ott az enyémben sem…

Jómagam 1994 óta követem a labdarúgást, és azokból a játékosokból, akiket láttam annyit játszani a Manchester Unitedben, hogy véleményt formálhassak róluk, a következő tizenegyre voksolnék: Schmeichel – G. Neville, Ferdinand, Vidics, Evra – Beckham, Scholes, R. Keane, Giggs – Van Nistelrooy, C. Ronaldo.

Ebben a négy álomcsapatban azonban csak és kizárólag olyan játékosok szerepelnek, akik a Ferguson-érában voltak a klub játékosai, és valami azt súgja, hogy a „Holy Trinity” alkotás – Szentháromság szobor – sem véletlenül díszeleg a United stadionja előtt, hiszen George Best, Denis Law és Bobby Charlton minden bizonnyal a legtöbb szakembernél ott lenne a valaha volt legjobb MU-játékosok, azaz az igazi legendák között.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Most mutasd meg: Újpest - Lázok bepörgött
Az m4sport.hu stábja versenyt hirdetett az OTP Bank Liga csapatai közt. Először az Újpest labdarúgói, Lázok János, Kecskés Ákos és Balázs Benjámin kezdett a Most mutasd meg pontvadászatába. A szabályok egyszerűek, a játékosoknak más-más feladatokban kell megmutatniuk, hogy mire képesek. De miért jött volna jól a lilák futballistáinak, ha Kabát Péter még mindig a csapattársuk lenne?
Magyar futball
Bemutatták az Aján Tamásról szóló portréfilmet
Díszbemutatón vetítették le csütörtökön azt a portréfilmet, amely Aján Tamásról, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnökéről, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tiszteletbeli tagjáról készült.
Súlyemelés
Összevesztek a béke mérkőzésén
Több korábbi és jelenlegi futballsztár is pályára lépett azon a szerdai jótékonysági találkozón, amelyet Rómában rendeztek Ferenc pápa támogatásával, "Mérkőzés a békéért" elnevezéssel.
Külföldi futball