Musorujsag
Élő Eredmények

Erdei Zsolt: "Még csak gyerekcipőben járok"

m4sport.hu | Szerző: Riskó Márton
Amennyire szerény ember, annyira sikeres ökölvívó volt. Amatőrként és profiként is világbajnoki címet szerzett, a 2000-es sydneyi olimpián bronzérmes lett. Erdei "Madár" Zsolt egy ideje már nem a szorítóban osztja a pofonokat, hanem edzősködik, sokat tehet azért, hogy a hazai boksz egy napon újra régi fényében csillogjon. Madárral az m4sport.hu munkatársa beszélgetett.

– Több mint két éve nyílt meg a Madárfészek Ökölvívó Akadémia. Hogy halad a munka a fiatalokkal?

– Elégedettek lehetünk, hiszen az eredmények azt mutatják, hogy akadémiaszinten a legsikeresebbek vagyunk az országban. Az ifjúsági országos bajnokságon a tizenegy súlycsoportból hatban aranyérmet szereztünk, a másodéves ifijeink nemzetközi tornákon szerepelnek, a felnőtt válogatott egy részét is mi adjuk. Úgy gondolom, hogy a jövő reménységei szerepelnek nálunk.

– Edzőként mennyire vagy érett?

– Az edzői szakmai nagyon összetett, kicsivel több, mint két év alatt csak egy részét tudtam elsajátítani. Sok mindent figyelembe kell vennünk, mint például azt, hogyan tudunk hatni a gyerekekre, vagy milyen taktikai utasításokat adunk nekik. Az sem mindegy, milyen módon adjuk elő nekik a teendőket, hiszen ezen múlik, hogy mennyit vesznek át a mondandónkból. Minden ember más és más, mindenkihez máshogy kell viszonyulnunk, máshogy kell beszélnünk velük. Komplikált a feladat, még csak gyerekcipőben járok.

– A te irányításoddal készül Harcsa Norbert, aki az egyik feltörekvő profi ökölvívónk. Kész versenyzőnek tartod őt?

– Norbi teljes mértékben kész versenyző, 28 évesen már nem is lehet kezdő, nagy rutinnal rendelkezik. A profi rutinja még nincs meg, de amatőrben elég sok meccse volt. Azt gondolom, hogy már nem egy nyeretlen kétéves fiúról van szó, hanem olyan bunyósról, akire akár nemzetközi szinten is lehet számítani. Norbi nyerni akar, szemléletváltás is bekövetkezett nála, nagyon komolyan veszi az edzéseket.

– Meddig juthat el Harcsa Norbert a profik között?

– Nagy valószínűség szerint nem lesz Golovkin-verő (Gennagyij Golovkin három szervezet, a WBC, az IBF és az IBO világbajnoki címvédője – a szerk.), de jó menedzseléssel mindenképp eljuthat Európa-bajnoki címig, vagy akár kisvilágbajnoki címet is szerezhet. Ha vb-címmérkőzést kapna, az már óriási szó lenne, mint ahogy Bedák Zsoltnál is az volt.

– Ifjabb Balzsay Károly személyében új szövetségi kapitány irányítja a férfi ökölvívó-válogatottat. Mi a véleményed róla?

– Sportolóként ismertem és szerettem őt. Edzőként még nincs sok tapasztalata, de nekem sincs, úgyhogy egyelőre nem igazán tudom megítélni, hogy jól vagy rosszul végzi a munkáját. Remélem, hogy a fiatalságával, a fiatalos lendületével jól tud hatni a srácokra. Az erőnléti edzők jók a válogatottnál, Karcsi pedig hozzáteheti ehhez a technikai tudását.

Erdei Zsolt (balra) és ifjabb Balzsay Károly - Fotó: Földi Imre Erdei Zsolt (balra) és ifjabb Balzsay Károly – Fotó: Földi Imre

– Az M4 Sporton látható, CHI című küzdősport-magazinban is szerepet vállalsz. Hogy tetszik ez a munka?

– Egyre jobban tetszik, de folyamatosan azon gondolkodom, hogy mi az, ami igazán passzol hozzám. A kérdez-felelek típusú interjúkészítés nem igazán az én világom, még akkor sem, ha egy küzdősport-versenyzőnek lehet, hogy jobb kérdéseket tudok feltenni, mint egy átlagriporter, aki nem feltétlenül járatos ezen a területen. Megtapasztaltam az érem másik oldalát is, de azt hiszem, hogy még jobban az arcomra lehetne formálni a műsort. Egy éve csináljuk ezt a magazint, jócskán kell még fejlődnöm.

– Tervezed, hogy esetleg más területen is kipróbálod magad?  

– Vannak vállalkozásaim, amiket szeretnék előremozdítani. Jótékonykodom az UNICEF-nél és a WWF-nél, hiszen fontos nekem, hogy segítsünk az éhező gyerekeken, és hogy megvédjük a környezetünket. A Magyar Madártani Egyesület sokszor felkért, hogy bocsássunk szabadon sérülten befogott madarakat. Ha időm engedi, a jövőben is vállalok hasonló szerepeket.

 

További tartalmak