Musorujsag
Élő Eredmények

A 35 millió dollárt érő pontok

Autosport, James Allen, GPUpdate
Egy futamgyőzelemhez hasonlította pontszerzését Felipe Nasr, aki kilencedikként végzett hazai futamán hozzásegítve ezzel a Saubert a bajnoki pontverseny 10. helyének átvételéhez. A csapatvezető, Monisha Kaltenborn eközben nem győzte dicsérni a brazil pilótát.
Felipe Nasr (Fotó: Photo4 / XPB Images) Felipe Nasr (Fotó: Photo4 / XPB Images)

Két versennyel a szezon vége előtt úgy tűnt, a svájci csapat fennállása során először utolsóként zár a gyártók bajnokságában, és ami – az ő szemszögükből nézve – még ennél is szomorúbb, fontos dollármillióktól esik el a kereskedelmi bevételek szétosztásakor. A brazil futam azonban mindent megváltoztatott, Nasr eredményének köszönhetően ugyanis átugrották a Manort.

Persze a szezonzáró még hátravan, az erősorrendet ismerve azonban nagyon nehéz elképzelni, hogy a brit kiscsapat visszaszerzi a helyét a nagy ellenféltől (ehhez legalább egy 9. helyre lenne szükségük), a fiatal brazil pontszerzése tehát valóban „életmentő” volt a svájciak számára. Nem csoda tehát, hogy ő maga is egy futamgyőzelemhez hasonlította eredményét. „Számunkra ez olyan volt, mintha nyertünk volna” – kezdte a brazil, aki a tavalyi austini futam óta nem végzett a legjobb 10 között.

Felipe Nasr (Fotó: Moy / XPB Images) Felipe Nasr (Fotó: Moy / XPB Images)

„Egy olyan autóval, amit nagyon nehéz vezetni a jelenlegi erősorrend ismeretében egy átlagos futamon biztosan nem szereztünk volna pontot, de az interlagosihoz hasonló körülmények mindig lehetőséget teremtenek arra, hogy végül odaérjünk a pontzónába. Mindvégig hittem a csapatomban, egy pillanatra sem veszítettem el a reményt, és azt hiszem, mindannyian megérdemeltük ezt az eredményt. Egy ilyen nehéz év után két pont nagyon sokat jelent” – magyarázta.

Nasr hamar a 9. helyre került, majd miután néhány ellenfele köztes abroncsra váltott – ő viszont maradt a vizeseken – a hatodik helyet is sikerült megszereznie, a gyorsabb autóval érkező riválisok azonban végül visszaszerezték pozícióikat. „Amikor rosszabbak voltak a körülmények egy kicsit el tudtam húzni, de amint száradt, nem tudtam tartani a gyorsabb autókat, mint például a Ferrarit és a Red Bullt. A Force India is gyorsabb volt. Végig megtartottam a gumikat, szóval egyre nehezebb volt a pályán maradnom, a célegyenesben pedig alig lehetett látni valamit” – emlékezett vissza.

Egyes sajtóinformációk szerint a 10. hely megszerzésével 35 millió dolláros pluszbevételhez jut a svájci csapat, ami komoly anyagi gondokkal vágott neki a szezonnak. Ezek után tényleg nem csoda, hogy Kaltenborn is örömmámorban nyilatkozott a brazil futamról és Nasr teljesítményéről. „Az egész csapatnak szeretnék köszönetet mondani” – kezdte. „Nehéz évünk volt, de a problémák ellenére végig hittük, hogy sikerül a pontszerzés. Nagyon megérdemeltük ezt az eredményt. Tudtuk, hogy a vizes pályán a rajtrács végéről is összejöhet, Felipe pedig kivételes teljesítményt nyújtott Interlagosban. Hazai közönsége előtt lett kilencedik, plusz örömöt okozva ezzel mindenkinek!”

Felipe Nasr (Fotó: Photo4 / XPB Images) Felipe Nasr (Fotó: Photo4 / XPB Images)

További tartalmak