Musorujsag
Élő Eredmények

Megtanítottuk mézeskalácsot sütni Berki Krisztiánt

m4sport.hu | Szerző: Pollák Márton
A 2012-es londoni olimpián lólengésben aranyérmes lett, de Berki Krisztián legnagyobb kincse a családja, gyermeke születése óta pedig a karácsony igazi romantikusa. A tornász az m4sport.hu munkatársainak körében életében először sütött mézeskalácsot, melyet haza is vitt kislányának és feleségének. Jövőre talán már az ünnepi menüt is ő készíti...

Edzésről is fitten, és a karácsony békés szellemével átitatva érkezett az MTVA székház portájára a lólengés olimpiai bajnoka, Berki Krisztián. Te jó ég, gondoltam magamban, pont én fogom kimozdítani ebből az irigylésre méltó zen állapotból? Szerencsére nem így történt. Mikor közöltem vele, hogy az eredeti forgatási helyszín megváltozott, és nálam, az én lakásomon vesszük fel a karácsonyi kisfilmet, nem volt ellenvetése. Mivel azonban úgy alakult, hogy az ő kocsijával megyünk, egyetlen kérést intézett felém és az operatőr kolléganőhöz: egy kis egérutat kért, hogy rendet rakhasson az autóban. Mi sem természetesebb, feleltem neki, majd összenevettünk, mikor bevallottam, hogy nálam is tündérek jártak, akik csak pár perce fejezték be az előkészületeket, elvégre nem minden nap fogad az ember olimpiai bajnokot az otthonában.

Útközben az is kiderült az angyali természetű Berki Krisztiánról, hogy nem a konyha ördöge, ettől függetlenül egy pillanatra sem rémült meg, mikor megtudta, hogy mézeskalácsot fog készíteni. Otthon a felesége, Marcsi tüsténkedik a konyhában, neki pedig a család szeme fénye, három éves kislányuk, Lia segít nagy örömmel. A két hölgynek pedig szerencséje van a tornásszal, Krisztián ugyanis nem válogatós, szívesen eszi, amit elé tesznek, de egyáltalán nem várja el, hogy körbeugrálják, sőt, szívesen kiveszi részét a házimunkából. Mosogatni például kifejezetten szeret, mert saját bevallása szerint az kikapcsolja.

Mikor megérkeztünk a legénylakásomba, Berki Krisztiánból feltörtek az emlékek, milyen is volt, mikor még nem volt családja, és egyedül élt. „Tisztán emlékszem, hogy agglegényként előbb volt tévém, mint hűtőm. Szóval megvolt a fontossági sorrend és produkáltam érdekes dolgokat. Csúnyán hangozhat, de amikor télen felvágottat vettem, és még nem bontottam ki, akkor hűtő híján kiakasztottam a teraszra és ott tároltam, de aztán természetesen már nem ettem meg” – idézett fel egy régi történetet, majd kért egy pohár mentes vizet, és nekilátott kinyújtani a mézeskalács tésztáját. Látható volt, hogy a lovon otthonosabban érzi magát, mint a konyhában, s hogy a kápát többet markolja, mint a sodrófát, de neki legyen mondva, gyorsan feltalálta magát.

Az alábbi videóban megnézheti, hogyan sikerültek Berki Krisztián első mézeskalácsai:

Karácsony lévén azonban nagyon kíváncsi voltam, hogy élsportolóként milyen ételeket enged meg magának az ünnepek alatt, és mennyire figyel a táplálkozásra a hétköznapokon. Válaszából viszont kiderült, hogy ő nem lovagol túl sokat ezen a kérdésen: „Nincsen Zero kólád, azért kértem mentes vizet. Viccet félretéve lehet, hogy egy sportoló szájából meglepően hangzik, de én nem szoktam ezekre a dolgokra olyan görcsösen figyelni. Mondjuk az edzéseken napi szinten ledolgozom, amit előző nap megettem. Egy komolyabb felkészülés alatt azért már picit más a helyzet, mert ha fél kiló van rajtam, azt már eléggé megérzem a gyakorlat végére. Plusz súllyal sokkal nehezebb a leugrás, az ízületek és a csontok is sokkal jobban igénybe vannak véve olyankor. Szóval figyelni figyelek azért, de közel sem annyira szigorúan, mint ahogyan ezt sokan csinálják, vagy sokan gondolják a sportolókról.”

Karácsonykor természetesen szívesen eszik halászlét, de mivel nagyon édesszájú, a sütemények sincsenek biztonságban. Kedvenc édessége felesége karamellás desszertje, no meg a somlói galuska, legutóbb viszont éppen mézeskaláccsal várták szíve hölgyei a japán Toyota Kupáról aranyéremmel hazatérő tornászt. Berki Krisztián pedig szíve minden szeretetével azon igyekezett, hogy az ő alkotása is jól sikerüljön, szerette volna ugyanis meglepni Liát és Marcsit, valamint bemutatni a nézőknek és olvasóknak, hogy egy olimpiai bajnok bizony nem ismer lehetetlent.

Az alaposan kinyújtott tésztából nagy üggyel-bajjal már kiszaggattuk a karácsonyfát, mikor a szív mintája került a keze ügyébe, ezen a ponton pedig az aranyérmeknél is ragyogóbb szemekkel mesélt a családjáról, feleségével való megismerkedéséről és a gyermekáldásról: „Nekem a sport adta azt a lehetőséget, hogy Marcsit újra megismerjem, hiszen mi középiskolában osztálytársak voltunk. Viszont akkor nagyon különböző társaságban mozogtunk. Tudtuk, hogy a másik mit sportol – ő tekvandózott -, milyen eredményei vannak, de más kapcsolat nem volt köztünk akkor. Majd 2009-ben, mikor a belgrádi Universiadéra kiutaztam, akkor tudtam, hogy ott lesz ő is. Találkoztunk, nagyon megörültünk egymásnak, és ott kialakult köztünk egy másfajta, és sokkal jobb kapcsolat. Ennek most már hét éve, és azóta is nagyon szeretjük egymást. Majd 2014. január 22-én megérkezett közénk Lia, akkor indult az igazi kaland.”

Hiszen Berki Krisztián már tudja, hogy még a békéről és szeretetről szóló karácsony is nagyon megváltozik akkor, amikor valakinek saját családja lesz. Új értelmet nyernek rég elfeledett dolgok: „Mióta megszületett a kislányom, megváltozott, még jobb lett a karácsony. Úgy tud örülni a fának, ahogy gyermekkoromban én örültem neki, és korábban nem voltam az a típus, aki kifejezetten lelkesedett volna a díszítésért, de őmiatta örömmel megteszem. Mi 23-án éjszaka állítjuk fel a karácsonyfát, mikor Lia már alszik, és az ajándékok is akkor kerülnek a fa alá, így 24-én reggel ő már arra ébred, hogy a Jézuska meghozott mindent.”

Berki Krisztián az ünnepek alatt tehát különösen figyel a részletekre, hogy örömet szerezhessen kislányának, ám a külsőségeket nem minden esetben tartja fontosnak. Abban hisz, hogy apró ajándékokkal is mosolyt lehet csalni az arcokra, a karácsony pedig számára a meghitt családi együttlétről szól.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Berki Krisztián: "Életemben először izgultam versenyeken"
Az Újpesti TE sportolója, lólengés-specialista olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok, hatszoros Európa-bajnok Berki Krisztián a sikertelen riói kvalifikáció után már előre tekint, erről a Sportreggeli stúdiójában beszélt. London olimpia bajnoka 2015 márciusában esett át egy vállműtéten, egy év kihagyást követően tért vissza, első versenye a szeptemberi országos bajnokságon volt, amelyen aranyérmet nyert, októberben pedig két nemzetközi versenyről is a legfényesebb éremmel távozott, majd Győrben a 2016-os mesterfokú bajnokságon és a Japánban megrendezett Toyota-Kupán is a dobogó legfelsőbb fokára állhatott. Jövőre már benne lesz a Berki-orsó a gyakorlatok között, aminek azért is örül a kitűnő sportoló, mert ezzel is nyomatékosítja nevét a torna-sportban.
Torna
Kibújna Berki Krisztián esernyője alól a magyar torna
A jövőben mind a nőknél, mind a férfiaknál csapatban gondolkodik majd a Magyar Torna Szövetség vezetése. A szerdán újra elnöknek választott Magyar Zoltán azt szeretné, ha nem kéne egyénenként kvalifikálnia a sportolóknak, mert amennyiben csapatban vívják ki a tornászok a tokiói szereplés jogát, nem kell attól tartani, hogy legjobbunk nem mérettetheti meg magát.
Torna
Berki Krisztián rengeteg erőt merít kislányából
Az M4 Sport Sport7fő című magazinműsorának vendége volt hétfőn este Berki Krisztián olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok és hatszoros Európa-bajnok magyar tornász. A lólengés-specialista Berki a hétvégén aranyérmet szerzett a magyar tornászok Mesterfokú Bajnokságán, az M4 stúdiójában pedig mesélt jelenlegi formájáról és a jövőbeli tervekről. A kitűnő tornász igyekszik visszanyerni a versenyek előtti nyugalmát, de a videóból az is kiderül, milyen hatással van kislánya az olimpiai aranyérmes sportolóra.
Torna
A mesterfokú ob-n is elindul Berki Krisztián
A lólengésben olimpiai, világ- és Európa-bajnok Berki Krisztián is szerepel a péntektől vasárnapig tartó torna mesterfokú bajnokságon, amelynek a győri Audi Aréna ad otthont.
Torna
Berki Krisztián: "Kész vagyok a versenyekre"
Késznek érzi magát az újabb viadalokra és továbbra is éhes a sikerekre Berki Krisztián, aki egy év kihagyás után október elején megnyerte lólengésben a szombathelyi világkupát.
Torna