Ecclestone nem aggódik a Brit Nagydíj miatt

Bernie Ecclestone nem akarja elveszíteni a Brit Nagydíjat, és nem is tart attól, hogy a futam hosszabb időre kiesik a versenynaptárból – egyelőre csak Silverstone sorsa nyugtalanítja. Egy korábbi bajnok eközben a kormánytól kérne segítséget, a pálya pedig az F1 új tulajdonosaitól.

Lewis Hamilton (Fotó: Bearne / XPB Images) Lewis Hamilton (Fotó: Bearne / XPB Images)Hiába rendelkezik Silverstone 2026-ig érvényes szerződéssel, a Forma–1-es futam jövője több alkalommal is bizonytalanná vált már, eddig azonban sikerült rendezniük a kérdéseket. Most viszont maguk a tulajdonosok bizonytalanodtak el, a pályát birtokló a BRDC (Brit Autóversenyzők Klubja) ugyanis aggasztónak találja, hogy a futamrendezés jogdíjai évről évre emelkednek.

Éppen ezért szóba került, hogy ők maguk mondanak le a viadalról, a jelenlegi kontraktus értelmében ugyanis 2019-ben kiléphetnek a megállapodásból. Ha így döntenek, erről még az idei verseny előtt tájékoztatniuk kell Ecclestone-t. Bár vannak kétségei, a BRDC elnöke, John Grant még nem engedte el a viadalt, sőt nemrég kijelentette, a Liberty Media (az amerikai cég hamarosan az F1 többségi tulajdonosává válhat) érkezése komoly segítség lehet a klasszikus helyszín számára.

„Néhány dolog nekünk kedvez” – nyilatkozta az Autosportnak utalva azokra a felvetésekre, melyek szerint a Liberty stabilizálni szeretné az F1 pénzügyeit, ebbe pedig a jogdíjak csökkentése is beletartozhat. „Az F1 várható átvétele középtávon hasznos lehet számunkra. A Liberty szimpatikusnak tűnik. Szükségünk van a gazdasági egyenlőségre” – tette hozzá.

Bernie Ecclestone (Fotó: Price / XPB Images) Bernie Ecclestone (Fotó: Price / XPB Images)1996 világbajnoka, Damon Hill – aki korábban a BRDC elnökeként is dolgozott – eközben felvetette, a brit kormánynak is támogatnia kéne a futamrendezést. „Nagyon népszerű a rendezvény az egész országban, mégis mindig nehéz volt szert tenni némi kormányzati támogatásra” – nyilatkozta a Press Associationnek. „Talán itt az ideje annak, hogy felismerjük, mi történik máshol, és rájöjjünk, hogy ez a futam egy kiváló reklámfelület, mellyel magunkat is hirdethetjük. Ha a Brexit utáni Nagy-Britanniára gondolok, ez pont egy olyan terület, amire oda kell figyelnünk.”

Ez Grant szerint is megoldás lehet, igaz, ő továbbra sem tartja valószínűnek, hogy a kormány a közpénzekből áldoz majd a Brit Nagydíj jövőjének stabilizálására. „Vannak meggyőző érvek, de megértjük, hogy az F1-et drága sportnak találják. Nem hiszem, hogy a közpénzek felhasználása lehetséges, de más módon kaphatunk állami segítséget” – mondta, majd megjegyezte, az említett kilépési záradék életbe lépése nem jelent egyet a Brit Nagydíj halálával.

Magát a futamot egyébként Ecclestone sem akarja elveszíteni, és egyelőre nem is tart attól, hogy az kiesik a naptárból. Azt viszont nem tudja garantálni, hogy 2019 után is Silverstone-ban marad. „Nem akarjuk, és nem is fogjuk elveszíteni a Brit Nagydíjat” – jelentette ki határozottan az ITV-nek. „Nem hagyjuk cserben a szurkolókat. Lehet lesz egy év szünet, de rendben leszünk. Pontosan kell látnunk, mi a probléma és mi történik. Azt mondják, pénzt buknak, de az emberek nem értik miért. A lelátók tele vannak, máshol nincs ilyen gond, pedig nincs ekkora tömeg sem. Sajnálatos, hogy a kormány nem segít, holott a futam jót tesz az országnak is. Van két másik lehetőségünk is. Szóval nem aggódom, hogy elveszítjük Angliát. Csak azért, hogy elveszítjük Silverstone-t. Ennyi az egész.” 

A mezőny a biztonsági autó mögött (Fotó: Davenport / XPB Images) A mezőny a biztonsági autó mögött (Fotó: Davenport / XPB Images)