Donington nem veszi át a brit futamot

Egy helyszínt már egészen biztosan kihúzhatunk arról a listáról, ami Silverstone lehetséges utódait veszi számba, az 1993-as Európai Nagydíjnak otthont adó Donington Park ügyvezetője ugyanis kijelentette, nem tesz lépéseket az F1-es futam megszerzéséért.

Hammertime zászló (Fotó: xpb.cc) Hammertime zászló (Fotó: xpb.cc)Ismét kérdésessé vált a Brit Nagydíj jövője, a silverstone-i pályát birtokló BRDC (brit autóversenyzők klubja) ugyanis aggódik a folyamatosan növekvő rendezési díjak miatt, ezért fontolóra vette, hogy még az idén életbe lépteti azt a szerződésbe foglalt záradékot, melynek értelmében 2019-ben lemondhat a versenyrendezésről. Ezt nemrég a klub elnöke ismerte el.

A Forma–1 Menedzsmentet vezető Bernie Ecclestone a kijelentésre reagálva igyekezett egyértelművé tenni, mindent elkövet a Brit Nagydíj megmentéséért, sőt garantálja a szurkolóknak, hogy a futam hosszabb távon akkor sem esik ki a naptárból, ha Silverstone a távozás mellett dönt. Elmondta, két helyszín is van, ahol megrendezhetik a futamot (azt nem árulta el, melyekre gondol), magáért a nagydíjért tehát ő nem aggódik – Silverstone jövőjéért viszont igen.

A Silverstone Wing (Fotó: Gibson / XPB Images) A Silverstone Wing (Fotó: Gibson / XPB Images)A lehetséges beugrók listájáról egy helyszínt már biztosan kihúzhatunk, a Donington Park vezetői ugyanis nem vállalják az F1-es futamrendezést. A korábban motoros „szentélynek” számító pálya a Forma–1 számára sem volna teljesen ismeretlen, 1993-ban ugyanis Európai Nagydíjat rendeztek rajta (a versenyt máig klasszikusnak tartják), 2009-ben pedig úgy volt, megszerzi a brit futamot.

Akkor végül elbukták az F1-et, most pedig nem is érdeklődnek iránta. „Egyáltalán nem” – jelentette ki a pálya ügyvezetője, Christopher Tate. „Szeretnénk megtartani a jelenlegi vonalvezetést. Már nem érdeklődünk a modern, nagysebességű szériák iránt, ahhoz ugyanis, hogy vendégül láthassuk őket, a teljes Donington Parkot át kellene alakítani” – tette hozzá a szakember, aki a silverstone-i kollégákhoz hasonlóan nincs megelégedve a jelenlegi rendszerrel.

Elmondta, reményei szerint a Liberty Media valóban hajlandó lesz változtatni, és segít a pályáknak (most Silverstone is ebben bízik). „A jelenlegi üzleti modell értelmetlen; az F1-es futam rossz hatással lenne a többi eseményre. Remélhetőleg a Liberty változtat és megfelelően kezeli majd a hagyományos helyszíneket. A jelenlegi út nem járható” – hangsúlyozta.

Superleague-verseny a Donington Parkban 2009-ben (Fotó: xpb.cc) Superleague-verseny a Donington Parkban 2009-ben (Fotó: xpb.cc)