Hülkenberg ezért választotta a Renault-t

Nico Hülkenberg jó kapcsolatot ápolt a Force Indiával és élvezte, hogy a csapatnál versenyezhet – különösen az utolsó közös szezonban –, mégis úgy döntött, elhagyja az istállót és csatlakozik a Renault-hoz. Most hosszabban beszélt döntésének hátteréről.

Nico Hülkenberg (Fotó: Price / XPB Images) Nico Hülkenberg (Fotó: Price / XPB Images)A német pilóta pályafutása nagy részét (hatból négy szezont) a Force Indiánál töltötte és az istállóval együtt fejlődött, szerzett egyre több és több tapasztalatot a királykategóriáról. Sosem titkolta, jól érzi magát az alakulatnál, de azt sem rejtette véka alá, egy nap örömmel válna egy gyári istálló tagjává, hiszen továbbra is komoly céljai vannak a Forma–1-ben.

A várva-várt ajánlatot a Renault-tól kapta, és hiába érezte jól magát az indiaiaknál, ezt szinte azonnal elfogadta. „A Force Indiával kötött hosszú házasság után úgy éreztem, szükségem van egy új barátnőre” – jegyezte meg viccesen az F1 hivatalos oldalának adott nyilatkozatában, amikor a váltás okairól kérdezték. „Komolyra fordítva a szót: nagyon hálás vagyok a Force Indiának, és örülök, hogy együtt egy nagyon magas szintre jutottunk” – tette hozzá.

„A tavalyi volt a legsikeresebb év a csapat történelmében: megszereztük a negyedik helyet a gyártók bajnokságában! Ez majdnem elérhetetlennek tűnt, mégis valóra tudtuk váltani az álmunkat. Ugyanakkor úgy érzem, a gyári csapathoz való igazolás volt a helyes lépés számomra, ha új sikereket szeretnék elérni. A Renault szereti a kihívásokat, akárcsak én, és mindketten megfelelő potenciállal rendelkezünk” – magyarázta új csapatáról.

Nico Hülkenberg (Fotó: xpbimages.com) Nico Hülkenberg (Fotó: xpbimages.com)A beszélgetés során szóba került, milyen eltéréseket tapasztalt a franciáknál korábbi istállójához képest, és a Renault hosszú távú terve is (a vezetőség mindig igyekszik kihangsúlyozni, hogy a folyamatos fejlődés a cél), melynek reményei szerint ő maga is fontos szereplője lesz, miközben profitálhat abból, hogy egy gyári csapattal versenyez.

„A Force Indiánál mi voltunk az üldözőboly legjobbja a Mercedes, a Red Bull és a Ferrari mögött. De nem voltak adottak bizonyos előfeltételek, és hiányzott egy gyártó támogatása. Ők teljesen más feltételekkel lépnek be a versengésbe. A Force Indiánál a kicsiből kellett nagyot csinálnunk. A Renault a következő években résztvevőből valódi kihívóvá válhat. Egy csapat, ami kihasznál minden lehetőséget, hogy ismét átélje a múlt sikereit. És higgyék el nekünk, sikerülni fog!” – ígérte.

A nagy áttörést azonban még nem az idei szezontól várja, hiába jelentenek a szabályváltozások a Renault számára is jó felzárkózási lehetőséget. „Idén mindenki tiszta lappal kezd, és talán újraosztják a kártyákat is, szóval az idei év egy jó esély lehet. Keményen dolgozunk, hogy utolérjük a többieket és olyan pozícióban legyünk, amilyenben lenni szeretnénk. Motiváltan kezdem a közös munkát a Renault-val, ugyanakkor nem árt az óvatosság. Nem szabad azonnal túl nagy elvárásokat támasztani. Szeretnénk meglepetést okozni, de 2017 átmeneti év lesz. Adjatok egy kis időt, és ünnepeljetek velünk, ha a sikerek hamarabb jönnek a vártnál” – zárta nevetve.

Nico Hülkenberg (Fotó: Dungan / XPB Images) Nico Hülkenberg (Fotó: Dungan / XPB Images)