Jóban van Denisszel – néha kényelmetlenül érzi magát az új McLaren-főnök

Igazi McLaren-szurkolónak tartja magát a csapat új ügyvezetője, Zak Brown, aki a tavaly távozásra kényszerített Ron Dennisszel is remek kapcsolatot ápolt. Éppen ezért néha kissé kényelmetlenül érzi magát, ha a britet eltávolító vezérkarral kell egyeztetnie.

Zak Brown, Jonathan Neal (Fotó: xpbimages.com) Zak Brown, Jonathan Neal (Fotó: xpbimages.com)Brown évek óta a Forma–1 közelében dolgozott, a marketingszakmában szerzett tapasztalataira pedig többen felfigyeltek, a McLaren mellett ugyanis a sportág többségi tulajdonosává váló Liberty Media is állást ajánlott neki. Ő végül a nagy múltú, ám jelenleg gödörben lévő brit csapattal egyezett meg, amit a következő években igyekszik visszajuttatni a csúcsra.

És mindezt nemcsak a főnöki elvárások miatt tűzte ki célként, hanem azért is, mert saját magát igazi McLaren-szurkolónak tartja. „Izgalmas volt megérkezni azok közé az emberek közé, akik szerintem a legjobbak a saját szakmájukban” – mondta egy, a Sky Sportsnak adott hosszabb interjúban. „Sokukat jól ismerem korábbról, az első üzenetem pedig az volt, hogy nagy McLaren-rajongó vagyok, szóval megtiszteltetésnek veszem, hogy köztük lehetek” – tette hozzá lelkesen.

„A reklámszakmából ismertek meg, de én magam is versenyeztem. Huszonöt évet töltöttem el a volán mögött. Mindenki tudja, hogy az üzleti oldalnak is rendben kell lennie, a garázsban azonban mindenki csak versenyezni akar. Én is ilyen vagyok. Szeretném, ha ezt azok is megértenék, akik még nem ismernek. Kedvelem a motorsport üzleti oldalát, de nálam jobban senki sem szereti a pezsgőt locsolni. Itt élek az Egyesült Királyságban. Én döntöttem így. Szeretem Angliát és Európát. Itt találtam családra. Nem emiatt a munka miatt költöztem ide, hiszen már az 1990-es évek eleje óta Angliában élek. Szóval, kicsit már helyi srácnak érzem magam” – szögezte le az amerikai szakember.

Ron Dennis (Fotó: Moy / XPB Images) Ron Dennis (Fotó: Moy / XPB Images)A McLaren röviddel Ron Dennis „eltávolítása” után jelentette be Brown érkezését, aki saját elmondása szerint jó kapcsolatot ápolt a brittel. „Ismerjük egymást, több mint 10 éve ismerem már a McLarent. Akkor indult az ismeretség, amikor két szponzort hoztunk a csapathoz. Az évek során jó kapcsolatot építettünk ki, és Ron mindig nyitva hagyta előttem az ajtót, de én elkötelezett voltam a saját cégeim irányába. Ezeket később eladtam, és miután ezt felvázoltam neki az ajánlat vállveregetős puhatolózástól egy előttem lévő szerződésig fejlődött” – mesélt a „kezdetekről”.

„Ez 2016 elején történt, amikor eldöntöttem, komolyan visszatérek a motorsportba. Ron győzködött és bemutatott a részvényeseknek, akik jó ötletnek tartották, hogy csatlakozzam hozzájuk. A legtöbb dologra, amit most csinálok, arra még Ron kért meg” – magyarázta, majd elárulta, a Dennisszel ápolt jó kapcsolata miatt kissé kényelmetlenül érzi magát, hiszen az őt eltávolító vezetőséggel kell együttműködnie. „Őszintén mondom, kicsit még mindig kellemetlen. Tisztelem a három részvényest, és remek kapcsolatot sikerült kialakítanom velük. Büszke vagyok, hogy velük dolgozhatok, és amikor nem boldogulnak, az kissé kényelmetlen, mert azt akarom, hogy boldogok legyenek.”

„Rájöttem, ezt a legkönnyebben úgy érhetem el, ha leszegett fejjel dolgozom és segítem a csapatot, hogy visszaszerezze a bajnoki címet, mert bár lehet, hogy vannak nézeteltérések, végső soron, mindenki egyetért abban, hogy meg kell nyernünk a bajnokságot. Ez észben tartom, és jó kapcsolatot ápolok minden részvényessel. Ronnal jóban vagyunk, gyakran beszélünk egymással. Jó helyzetben vagyok, még akkor is, ha időnként egy kicsit kellemetlen a dolog” – ismerte el.

Brown az interjú során ismét kiemelte, egyik legfontosabb célja az lesz, hogy 2018-ra főszponzort találjon a McLarennek (2017-re nem ígér hasonlót, mondván időre van szükség egy megállapodás tető alá hozásához, ő pedig szeretne reálisan gondolkodni). Továbbá megdicsérte csapattársait, akik elmondása szerint „nagyon jó úton” járnak a fejlesztésekkel és izgatottak az új szezon miatt, ami jó esélyt kínál az istállónak, hiszen megváltoznak a szabályok. Végül elárulta, a folytatásban ő képviseli majd a McLaren a Stratégiai Csoportban és az F1 jövőjével kapcsolatos egyeztetésekkor.

McLaren-Honda (Fotó: Moy / XPB Images) McLaren-Honda (Fotó: Moy / XPB Images)