Lékai képesnek tartja a "háromgenerációs" válogatottat a sikerre

A mai napon elrajtol a férfi kézilabda-világbajnokság, melynek Franciaország ad otthont január 11-29-ig. Lékai Máté, a magyar válogatott és a Telekom Veszprém irányítója bizakodó és képesnek tartja az általa "háromgenerációsnak" nevezett csapatot egy sikeres eredmény elérésére.

Lékai úgy véli, egy jó állapotban lévő magyar válogatott lép majd pályára Franciaországban, ahol a húszas, harmincas és harminc pluszos korosztály kitűnő ötvözete, a tapasztalat és a fiatalos tűz találkozása egy sikeres szereplésre lehet hivatott.

Az Telekom Sporthír Szolgálatnak az irányító elmondta: "Mi különleges esetnek számítunk, tekintettel arra, hogy a legutóbbi világbajnokságra és a riói nyári játékokra sem jutottunk el. Könnyen lehet, hogy a „gépezetben” maradt és továbbra is nélkülözhetetlen Fazekas Nándinak, Harsányi Gergőnek, valamint klubtársaimnak, Nagy Lacinak és Iváncsik Gerinek a mostani lesz az utolsó világbajnoksága, bár ezzel a jóslattal óvatosan kell bánni, mert még ők is meggondolhatják magukat. A „másik oldalon” azok az újonc fiatalok állnak, akikre nem akármilyen tűzkeresztség vár. Az előkészületi tornák azt bizonyították, hogy Bánhidi Bence (21), Bodó Richárd (23), Iman Dzsamali (25), Juhász Ádám (20) és Ligetvári Patrik (20) is hasznos tagja lesz a válogatottnak. Hogy ez így is legyen, az „öregebbeknek”, valamint a „középkorúaknak” minden segítséget meg kell adniuk. Én az irányítókat és az átlövőket fogom istápolni, a védőket viszont meghagyom Nagy Lacinak és Schuch Timuzsinnak”.

A 28 esztendős Lékai tagja volt a 2012-es londoni olimpián negyedik helyet elért alakulatnak és többek között szót ejtett a január 13-án sorra kerülő németek elleni első csoportmérkőzésről, amely egyből komoly feladat elé állítja a magyar válogatottat, akiknek a győzelemhez bravúros teljesítményre lesz szükségük..

"Már az első meccsen el kell kapnunk a fonalat, de meg kell jegyeznem, hogy a továbbjutásunk akkor se dől még el, ha győzünk, de abban az esetben sem, ha vesztesként hagynánk el a pályát. Hazai környezetben a franciák a favoritok, sokkal nehezebb megtippelni a második, illetve a harmadik hely várományosát. A magyar válogatottra a nehezen felejthető kudarcok után ráférne egy szép siker, és ennek kivívására a mostani csapatunkat képesnek is tartom. Előnyt jelent, hogy a tizennyolcas keretben velem együtt nyolcan képviseljük a Telekom Veszprém bajnokcsapatát, ráadásul erre az erőpróbára klubedzőnk, Xavi Sabaté készítette fel az együttest. Mi már két szóból vagy egy mozdulatból is olvasni tudunk, aki pedig nem értené a mester angolját, annak sebesen tolmácsolni fogunk. Szerintem jól fog működni a gépezet” - mondta a magyar válogatott irányítója, Lékai Máté.