Párizs a 2024-es olimpiarendezésre tesz fel mindent

Tony Estanguet, a párizsi pályázati bizottság társelnöke úgy véli: ha a francia főváros nem nyeri el a 2024-es olimpia rendezési jogát, akkor nem jelentkezik többet.

"Hatodszor száll versenybe Párizs a játékokért. Ha nem nyerünk, nem lesz több pályázat. Azt hiszem, ez az utolsó alkalom" - szögezte le a spanyol hírügynökségnek nyilatkozva a háromszoros olimpiai bajnok, ötszörös vb-győztes francia szlalomkenus.

A párizsi olimpiai pályázat logója - fotó: EPA/Etienne Laurent A párizsi olimpiai pályázat logója - fotó: EPA/Etienne LaurentA versenyzéstől 2012 őszén visszavonult sportember, aki tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, ezzel együtt úgy véli, Párizsnak most jobbak az esélyei, mint valaha, mert "tanult a korábbi hibáiból". Különösen abból a két pályázatból, amelyet esélyesként elvesztett Pekinggel és Londonnal szemben. Estanguet úgy véli, kandidálásuk sokkal inkább a sportolók támogatására épül, mintsem a politikusokéra, és követi a NOB gazdaságos, racionális, kezelhető rendezésre vonatkozó iránymutatását. Mint egykori versenyző, nem hisz az esélylatolgatásokban, és biztos benne, hogy "a verseny Budapesttel, de még inkább Los Angelesszel" nyitott, s csak a célegyenesben dől majd el.

Párizs 1900-ban és 1924-ben rendezett nyári olimpiát. A mostani három jelentkező legközelebbi fontos feladata a pályázati dokumentáció harmadik részének a benyújtása, melynek határideje február 3-a. A NOB a helyszínről szeptember 13-án, a limai kongresszusán dönt.