Musorujsag
Élő Eredmények

Iszinbajeva kibukott, a szövetség nyomoz

MTI
Az Orosz Atlétikai Szövetség nyomozást indított, miután a német ARD televízió legutóbbi dokumentumműsorában egy olyan orosz edzőről mutatott be friss felvételeket munka közben, aki eltiltása miatt jelenleg nem dolgozhatna.

Az ARD vasárnap egy olyan videót vetített le, mely januárban Cseljabinszkban készült Vlagyimir Kazarinról, amint éppen edzést tart a 400-as futónak, Artyom Denmuhametovnak. Dmitrij Sljahtyin, a szövetség elnöke keddi nyilatkozatában határozott fellépést és komoly büntetést ígért azoknak, akik korábban doppingolták tanítványaikat, s most a tiltás ellenére is dolgoznak, s szintén retorziókat helyezett kilátásba az ilyen trénerekkel dolgozó versenyzőknek.

A televízióműsorral kapcsolatban Jelena Iszinbajeva rúdugró világcsúcstartó, az Orosz Doppingellenes Ügynökség felügyelőbizottságának vezetője is megszólalt. Mint jelezte, felháborítónak tartja, hogy azok, akiknek ilyen esetekről vannak információi, nem a nyomozati szervekhez, vagy illetékes szervezetekhez fordulnak, hanem televízióstársaságoknak adják el sztorijukat.

Az ARD a felvételt Andrej Dimitrijev középtávfutótól kapta, aki meg is szólalt a műsorban, elkeserítőnek nevezve, hogy a Kazarinhoz hasonló emberek még dolgozhatnak az országban. A műsor sugárzását a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) illetékes munkacsoportjának oroszországi látogatása előtti napra időzítették. Az IAAF küldöttsége azért tartózkodott hétfőn és kedden is Moszkvában, hogy felmérje, történt-e előrelépés az országban az elvárt doppingellenes intézkedések terén.

„Egyértelműen előreléptünk. Az oroszok több elvárásunkat teljesítették már, haladunk előre” – mondta Rune Andersen, az IAAf küldöttségének vezetője. A munkacsoport a tapasztalatairól az IAAF februári tanácsülésén számol majd be.

Az ARD kép- és hangfelvételei alapján 2014-ben kirobbant orosz doppingbotrány nyomán a Nemzetközi Atlétikai Szövetség tanácsa tavaly júniusban úgy döntött, érvényben hagyja az orosz szövetség 2015 novemberében életbe léptetett eltiltását, így – egy kivételével – nem vehetett részt orosz atléta a riói olimpián. A decemberben nyilvánosságra hozott második McLaren-jelentés szerint több mint ezer orosz sportoló – nyári és téli olimpikon, valamint paralimpikon – érintett az állami szinten támogatott doppingbotrányban.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Lewandowski beszólt a Barca, Real kettősnek
A Bundesligában szereplő Bayern München labdarúgócsapatának lengyel csatárát, Robert Lewandoskit az elmúlt években többször is összeboronálták a Real Madriddal és a Barcelonával, a gólvágó szerint azonban nincs oka távozni a bajoroktól.
Külföldi futball
Coutinho hosszabbított a Liverpoollal
Meghosszabbította szerződését a Premier League-ben szereplő Liverpool labdarúgócsapatával az együttes brazil középpályása, Philippe Coutinho.
Külföldi futball
Nagy durranásra készül Kleinheisler
<a href="www.m4sport.hu/2017/01/20/kleinheisler-a-fradiban-folytatja/" target="_blank" rel="noopener">Mint korábban megírtuk</a>, Kleinheisler László, a Bundesligában szereplő Werder Bremen labdarúgója hazatért Magyarországra, és a tavaszi idényt kölcsönben a Ferencváros együttesénél tölti. A magyar válogatott középpályása trükkös gólt szerzett edzésen, a videót látva pedig elképzelhető, hogy az angol élvonalból merít ötleteket.
Magyar futball