Az OTP Bank Liga elé: Debreceni VSC

Az OTP Bank Liga tavaszi rajtjához közeledve végigjárjuk az élvonalbeli csapatokat: hogyan változtak a keretek, hogyan zajlott a felkészülés, illetve megkérdezzük az illetékeseket, milyen elvárásokkal tekintenek a tavasz elé. Sorozatunk harmadik részében a Debrecennel foglalkozunk.

„Jelenlegi helyzetünk átmeneti és biztosak vagyunk benne, hogy tavasszal egy lényegesen erősebb Debrecen lép pályára”- válaszolta Róka Géza, a DVSC klubigazgatója arra a felvetésre, hogy a Loki régen állt ilyen rosszul a bajnokság a téli szünetben. Nyáron teljes átalakításba kezdtek a csapatnál, június óta huszonkét játékos távozott a klubtól, a kispadon is váltottak, a portugál Leonel Pontes vette át az együttes irányítását.

A felkészülés éppen a tréner pozíciójának megerősítésével kezdődött - a vezetőség az őszi szezont értékelve döntött úgy, hogy Pontes segítségével próbálják visszavezetni a sikerek útjára a hétszeres magyar bajnokot. A keretből öt játékos távozott a téli időszakban, hárman még klubot keresnek, így a második számú csapattal készülnek, öten érkeztek, és az utánpótlásból is többen csatlakoztak a csapathoz. A klubigazgató hangsúlyozta: minden változást egyeztettek a portugál szakemberrel. „A célunk az volt, hogy a támadójátékunk erősödjön, ezért két szélsőt és egy középcsatárt kerestünk - és meg is találtuk a megfelelő játékosokat. Érkeztek más pozícióba is játékosok; ők azért jöttek, mert rájuk is szükség van, és ott is erősítenünk kellett a csapatot. A változások egytől egyig a vezetőedző kérésére történtek.”

Eddig kilenc felkészülési mérkőzést játszott a csapat, a tizedik, egyben utolsón, szombaton a Békéscsaba lesz az ellenfele a Lokinak. A zord magyar télből a sokkal kellemesebb Portugáliába utaztak edzőtáborozni, ahol a tréningek mellet öt meccset játszottak. A kéthetes túra második felében egy rangos tornán a svéd Djurgarden, a dán Aarhus és az ukrán Sahtar Doneck ellen tesztelhette csapatát Leonel Pontes.

Leonel Pontes - MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Leonel Pontes - MTI Fotó: Czeglédi ZsoltNyáron a nemzetközi szereplést érő helyet tűzték ki célul Debrecenben, azonban az őszi szezon után ennek elérése kisebb csoda lenne. A Loki csak több győzelmének köszönhetően nem telelt kieső helyen a tizenkét csapatos bajnokságban. Ezt figyelembe véve módosították a célkitűzést is: „Jóval előrébb akarunk végezni, reálisan a mezőny első felébe visszajuthatunk. Ennek alapja lehet egy jó idénykezdet, igaz, ez nem ígérkezik könnyű feladatnak. A tabella elején álló Ferencváros és Honvéd mellett a Pakssal és a Diósgyőrrel játszunk a válogatott szünetig. Ha ezen a négy meccsen legalább kilenc pontot szerzünk, az megalapozhatja a jó tavaszunkat” - fogalmazta meg vágyait a klubigazgató.

Érkezett: Haris Handzic (bosnyák, Rijeka, Horvátország), Ivan Kelava (horvát, szabadon igazolható), Justin Mengolo (kameruni, szabadon igazolható), Frank Feltscher (venezuelai, szabadon igazolható), Osváth Attila (kölcsönbe, Vasas), Csősz Richárd (utánpótlásból), Kerekes Krisztián (utánpótlásból), Koval Viktor (utánpótlásból), Nagy Kevin (utánpótlásból)

Távozott: Ivan Bobko (ukrán, lejárt a szerződése), Kuti Krisztián (Cigánd SE), Szakály Péter (Puskás Akadémia FC), Róbert Vittek (szlovák, lejárt a szerződése), Mészáros Karol (kölcsönbe, szlovákiai, Haladás)