Musorujsag
Élő Eredmények
 

Ronaldo túl izmos a BL-gólokhoz

A Real Madrid labdarúgója, Cristiano Ronaldo a Napoli elleni BL-meccsen egy pozitív rekord mellett egy negatívat is felállított, hiszen madridi pályafutása leghosszabb gólcsendjét produkálja a Bajnokok Ligájában. Ezen túlmenően a játéka sem olyan már, mint régen, aminek meglepő oka lehet.

Cristiano Ronaldo - fotó: EPA/Juanjo Martin
Az Eb-győztes portugál támadó a mostani bajnoki kiírásban csapata 20 bajnokijából 16-szor lépett pályára, ezeken a találkozókon 14-szer volt eredményes, amivel a spanyol bajnokság góllövőlistájának harmadik helyén áll a 17 gólos Messi és a 18 találatot jegyző Luis Suárez mögött. A hazai pontvadászatban tehát a gólszerzés tekintetében nem érheti panasz Ronaldót. A mutatott játéka miatt viszont idén egyre több kritikát kap, a Real Sociedad elleni bajnokin például saját közönsége fütyülte ki, amit nem is hagyott annyiban a Blancók hetese.

Ezzel kapcsolatban mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy amióta Ronaldo a múlt szezonban belesérült egy a Villarreal elleni bajnokin megkísérelt ollózó mozdulatba (ezt követően le is kellett cserélni), azóta valami nem stimmel a szélsővel. Az esetben a combizma sérült meg, és a Manchester City elleni BL-elődöntő első mérkőzését ki is kellett hagynia. A visszavágón viszont már játszott, de ott is, valamint az Atlético Madrid elleni BL-döntőben is látszott, hogy nincs százszázalékos állapotban.

A franciaországi Eb-re is sérülten utazott, amit az bizonyított, hogy nem egyszer fájdalmas arccal nyúlt a sérült testrészhez. A kontinenstornán persze elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy Portugália megnyerte az Európa-bajnokságot, hiszen három gólt is szerzett a tornán. Ebből kétszer pont Magyarország ellen volt eredményes, a 3-3-as végeredmény pedig azt jelentette, hogy a luzitánok Ronaldo hathatós közreműködésével nagy nehezen, a csoport harmadik helyén besurrantak a legjobb tizenhat közé. CR7 aztán a Wales elleni elődöntőben gólt fejelt, de a fináléban Payet belépője nyomán ismét megsérült, hogy aztán igazi vezérként a pálya széléről irányítsa a válogatottat.

Cristiano Ronaldo a pálya szélén is magas hőfon égett az Eb-döntőn - Fotó:Reuters Cristiano Ronaldo a pálya szélén is magas hőfokon égett az Eb-döntőben - Fotó: Reuters



A mostani szezonban nyújtott játékát nézve viszont különösen szembeötlő az, ami egy-két éve már biztosan látható, hogy mennyire megváltozott a portugál játéka.

Anno, 2003-ban a Manchester United egy 185 centiméter magas és 75 kilós, szélvészgyors, kiválóan cselező labdarúgót vásárolt a személyében. Egy olyan szélsőt, aki nem csak az egyenes irányú futásban kiemelkedő, de az irányváltásai is gyorsak. Mindemellett persze már akkor remekül lőtt és fejelt.  A kifejezetten technikás srác a Sporting Lisboa közönsége után az Old Trafford népét is lenyűgözte briliáns cseleivel és félpályákat átszelő szólóival. Az évek során azonban Ronaldo alaposan kipattintotta magát. Olyannyira, hogy 185 centijéhez társuló 84 kilós testsúlyát (tegyük hozzá, hogy ránézésre a csávón egy gramm súlyfelesleg sincs) már az orvosai is sokallták, és az Eb után azt nyilatkozták, hogy szerintük a világsztár formahanyatlása a túlzott izomtömegének köszönhető.

És hogy mit is értünk formahanyatlás alatt egy olyan játékos esetében, aki 16 bajnokin 14 gólnál és három gólpassznál tart? Azt, hogy beigazolódni látszik a Valencia korábbi remek irányítójának, Gaizka Mendietának azon véleménye, miszerint „Ronaldo már nem az a játékos, aki korábban volt, már nem képes három embert kicselezni.” És valóban. Manapság legtöbbször egy helyben próbálja megcsinálni biciklicseleit, melyekkel nemhogy előrébb nem jut, de örül, ha ötből kétszer sikerül vele becsapnia ellenfeleit. Az egy az egy elleni játéka látványosan visszaesett, és a korábbi nagy szólóknak se híre, se hamva. Jóllehet, ebben az is közrejátszik, hogy a Real Madridban ugyan a felállás szerint zömében balszélsőt játszik, mozgása mégis a kapu elé orientálódik. Gyakorlatilag kis túlzással befejező csatár lett belőle.

Cristiano Ronaldo - fotó: MTI/EPA/Peter Powell Cristiano Ronaldo állítólag túlgyúrta magát - Fotó: MTI/EPA/Peter Powell



Márpedig egy ilyen csatártól az emberek azt várják, hogy minden porondon eredményes legyen. Ronaldo viszont a BL-ben góllövés tekintetében meglehetősen visszafogott teljesítményt nyújt a mostani idényben. A Real Madrid a BL 2016/17-es kiírásában a Borussia Dortmund, a Legia Warszawa és a Sporting Lisboa együttesével került az F-jelű négyesbe. A harminckét éves portugál csapata mind a hat csoportmeccsén játszott. A nyitófordulóban Madridban szerzett gólt nevelőegyesülete, a Sporting elleni 2-1-es siker alkalmával, majd a második csoportmeccsen idegenben talált be a Dortmund hálójába (2-2). Ez utóbbi 2016. szeptember 27-én történt, azóta viszont képtelen góllal előrukkolni a legrangosabb európai kupában.

A Napoli elleni szerdai BL-nyolcaddöntőben a Real Madrid hazai pályán 3-1-re verte az olaszokat, de Ronaldo ezen a találkozón sem zörgette meg a hálót, így most már öt meccs óta, azaz több mint 500 perce gólképtelen a BL-ben. Ezzel madridi pályafutása leghosszabb gólcsendjét produkálja a Bajnokok Ligájában. Ez minimum érdekes egy olyan labdarúgó esetében, aki a 95 találatávalval vezeti a BL örök góllövőlistáját.

Nem mehetünk el azonban szó nélkül amellett, hogy a legrangosabb európai kupa gólpassz listáját - immáron 31 asszisztot jegyez - is vezető portugál csillag az előkészítések tekintetében megdöntötte saját rekordját: Tony Kroosnak a Napoli ellen kiosztott gólpassza már az ötödik volt a mostani kiírásban. Előtte soha ennyi asszisztot nem ért el egy BL-szezonon belül.

Ronaldo egyébként egy korábbi nyilatkozatában elmondta, hogy az eddigieknél is jobban figyel az egészségére, mert negyvenéves koráig szeretne a legmagasabb szinten játszani. Éppen ezért az Eb utáni kényszerpihenő alatt hozzálátott új projektjéhez, melynek értelmében évente egy kilót szeretne leadni fergeteges izomzatából, hogy ezzel is kedvezzen ízületeinek, és megőrizze legendás gyorsaságát. Állítólag a mostani szezonban nyújtott gyengébb teljesítményének is ez a speciális „diéta” és edzés az oka.