Itt a 2017-es Williams

Váratlanul közzétettek néhány render képet és egy kis videót a Williams-Mercedesről.

Nos, hát akkor máris itt van egy közel valós kép az idei szabályoknak megfelelő Forma-1-es autóról. A képek rendereltek, de így is jól láthatóak a különbségek.

Csütörtökön még arról írtunk, hogy a Williams az egyetlen csapat, amelyik nem fedte fel bemutatójának időpontját, és erre tessék: Itt a Williams FW40-es:

williams-201702

williams-201701Az új autó nevében a Frank Williams által alapított csapat 40. születésnapjának állít emléket (ha követik az eddigi számozást, a konstrukciót FW39-nek kellett volna elnevezniük). Festése nem változott az elmúlt években megszokotthoz képest, és hiába az új szabályok, az autó orrkúpja is az elődöt idézi a kis nyúlványával.

Szembeötlő különbséget jelent a hátsó szárny kialakítása: a szabályváltozások miatt kiszélesedett és alacsonyabbra került légterelő véglapjai ugyanúgy hajlítottak, mint a Ferrari Pirelli-tesztekhez átalakított 2015-ös autójáé. Változott továbbá az oldalsó és a versenyző feje fölötti légbeömlők kialakítása is, az oldalszekrények előtt pedig a megszokottnál nagyobb váll-lemezek és fordítólemezek jelentek meg. A motorborításon eközben újra feltűnt a cápauszony, mely várhatóan számos gárdánál látható lesz még 2017-ben.

Kép: Williams/YouTube Kép: Williams/YouTubeA Williams számára a 2017-es szezon amolyan átmeneti év lesz. A csapat komolyabb strukturális átalakuláson megy éppen keresztül, melynek legfőbb lépését várhatóan a Mercedes korábbi technikai vezetőjének, Paddy Lowe-nak az érkezése jelenti, aki résztulajdonos és technikai igazgató is lesz.

A két autót a kanadai újonc, Lance Stroll, valamint a Valtteri Bottas távozásával visszavonulását „felfüggesztő” Felipe Massa vezeti. Stroll édesapja, az üzletember Lawrence Stroll érkezése ugyancsak lökést adhat a gárdának: a kanadai milliárdos már eddig is komoly pénzekkel támogatta a csapat hátterének fejlesztését, valamint az új szakemberek megszerzését.

A Williams 2016-ban hátrébb csúszott a konstruktőri bajnokságban: a Mercedesen, a Red Bullon és a Ferrarin kívül a jóval szerényebb költségvetéssel gazdálkodó Force India is legyőzte őket, ami igazán fájó vereséget jelentett a grove-iak számára.

A britek a mostani képek közzétételével egy időben azt is jelezték, hogy az FW40-es modell valódi leleplezésére február 25-én, azaz két nappal az első téli tesztnap előtt kerül sor.