Verstappent lenyűgözte az új autó kanyarsebessége

Az első szimulátoros tesztek alapján lenyűgözőnek tartja új versenyautójának kanyarsebességét a Red Bull holland reménysége, Max Verstappen. A fiatal pilóta szeretne futamgyőzelmekért harcolni, ám egyelőre óvatosan fogalmaz céljaival kapcsolatban.

Max Verstappen (Fotó: Photo4 / XPB Images) Max Verstappen (Fotó: Photo4 / XPB Images)Nemcsak a szurkolók, a versenyzők is izgatottan várják, hogy végre kipróbálhassál az új szabályok szerint épült, az elődöknél papíron 3-5 másodperccel is gyorsabb és agresszívebb autókat. Persze ők lényegesen több információval rendelkeznek, hiszen a csapatok folyamatosa tájékoztatják őket a fejlesztésekről, és a szimulátorokban már „kipróbálhatták” az munkaeszközöket.

Ezek a „tesztek” azonban csak fokozzák a várakozást – ezt a Red Bull holland tehetsége is megerősítheti, aki csak még izgatottabb lett a „próbakörök” után. „A szimulátorunkban már vezettem az autót, aminek a kanyarsebessége lenyűgöző” – mondta a csapat hivatalos honlapjának. „A valóságban is meg akarom tapasztalni, milyen érzés a vezetése, de szerencsére már nem kell túl sokat várni erre a pillanatra. Már várom, hogy beinduljon az élet, és minden csapattaggal találkozzak.”

„A Red Bull szimulátora nagyon profi. Egyedül a G-erők hiányoznak belőle, de ezeket nagyon nehéz létrehozni egy ilyen szimulátorban. Ezt leszámítva minden más adott, szóval nagyon jó tesztlehetőséget biztosít számunkra” – magyarázta az egyszeres futamgyőztes, majd a „valódi” pályatesztek értékéről is ejtett néhány szót.

Max Verstappen (Fotó: Photo4 / XPB Images) Max Verstappen (Fotó: Photo4 / XPB Images)„A tesztelés a csapat és a pilóta számára is nagyon fontos, hiszen nem sok lehetőség adódik az első futam előtt, szóval el kell érni, hogy jól érezzük magunkat az autóban. Meg kell bizonyosodni róla, hogy rendben van az ülés, valamint a pedálok és a kormánykerék is. A csapatnak eközben meg kell találnia a lehető legjobb beállításokat és a megfelelő egyensúlyt az első versenyre. Minden nap próbálsz javítani az autón, remélve, hogy a futamon jó formában leszel” – fogalmazott.

Főleg idén lesz különösen fontos a szezon előtti tesztelés, az autók ugyanis nehezebben vezethetővé válnak, a pilótáknak pedig ehhez is hozzá kell szokniuk. „Szélesebbek lesznek a gumik, és maga az autó is kiszélesedik. A nagyobb padlólemez a nagyobb szárnyakkal együtt több leszorítóerőt termel majd. Nagyon érdekes lesz. Az autók súlya megnő, de nem hiszem, hogy ez problémákat okoz. Egyes pályákon három másodpercet is gyorsulunk, ami nagyon sok! Alapvetően úgy készülünk, mint eddig, csak tovább és intenzívebben. Nagyobb súlyzókkal, például. Biztos, hogy az év komoly kihívás lesz a pilóták számára, de ez is a munkánk része” – jelezte.

Noha Verstappen már többször kijelentette, a lehető leghamarabb a győzelmekért és a bajnoki címért akar harcolni, jósolni egyelőre nem szeretne, hiszen ő sem ismeri az erősorrendet. „Remélem, az első futam első kanyarjában mi fordulunk el elsőként, később pedig tartjuk az előnyt. De most még nem gondolok erre. A tesztekre összpontosítok, aztán majd meglátjuk, mi lesz a sorrend Ausztráliában. Szeretném megvárni, milyen lesz az autó, és csak akkor akarom megfogalmazni a céljaimat, ha már látjuk, hol tartunk” – zárta gondolatát.

Max Verstappen (Fotó: xpbimages.com) Max Verstappen (Fotó: xpbimages.com)