Musorujsag
Élő Eredmények
 

Ezért van padlón az angol foci

Az angol foci hívei az utóbbi évtizedekben már hozzászokhattak, hogy válogatott szinten rendre felsülnek a háromoroszlánosok a nemzetközi tornákon. Az viszont új lehet nekik, hogy már a klubfutball sem a régi. Európai szinten persze.

Hiába tartják ugyanis a Premier League-et a világ legerősebb bajnokságának, ez nem mutatkozik meg a legjelentősebb kupasorozatban. A kétezres évek elején-közepén még uralta a Bajnokok Ligája mezőnyét a PL, nem ritkán négy csapattal képviseltetve magát. Az utóbbi esztendőkben már az nagy szó, ha a legjobb nyolc között egynél több angol klubot találunk.

Legutóbb a 2010/2011-es szezonban delegáltak kettőnél több gárdát a nyolc közé, akkor a Chelsea, a Manchester United és a Tottenham is ott volt a negyeddöntőben, sőt, a United döntőzhetett is. Az ideit is beleszámolva az utóbbi hat idényben azonban mindössze öt szigetországi együttes játszhatott az elődöntőért, igaz, ebből egyszer - 2012-ben a Chelsea révén - hazavihették a BL-serleget. 2012/13-ban és két évvel ezelőtt az a szégyen is megesett az angolokkal, hogy egyetlen csapatuk sem volt a nyolc között.

"Furcsa, hogy az angol foci nem teljesít jól Európában, noha a világ egyik legszínvonalasabb bajnoksága az övék" - értetlenkedett a Mirror hasábjain Vicente Del Bosque, akinek ötlete is van, hogy miért lehet ez így. "Talán a Bajnokok Ligájában a védekezőbb stílus lenne célravezetőbb és nem a támadófoci. A csapatoknak változtatniuk kell a felfogásukon. Senki sem vitatja az angol klubok minőségét és erejét, de ez még nem garancia a sikerre európai szinten" - summázott a spanyol válogatottal világbajnokságot és Eb-t nyerő szakember.

Andrea Pirlo - fotó: EPA/Antonio Bat Pirlo szerint is stílust kéne váltaniuk az angoloknak - fotó: EPA/Antonio Bat



A Juventus és a olasz válogatott egykori karmestere, Andrea Pirlo hasonlóan vélekedik. "A angol kluboknak olaszosabb stílusra lenne szükségük" - így a New Yorkban játszó vb-győztes középpályás, aki a Manchester City búcsújáról is ejtett szót. "Guardiola nem volt képes elültetni játékosaiban azt a felfogást, ami miatt a Barcelona és a Bayern olyan domináns volt."

A Real Madrid walesi szélsője, Gareth Bale viszont másban látja az okokat. Szerinte a szigetországi kluboknak minden héten maximumon kell pörögniük, hiszen a Premier League-ben a legkisebb együttesek is betarthatnak a nagyoknak, míg ez ritkábban történik meg mondjuk a Primera Divisiónban, így a spanyol csapatok ki-ki engedhetnek a hazai pontvadászatban.

Akárhogy is, vélhetően az idei sem az angolok éve lesz a BL-ben. A Tottenham már a csoportkörben elvérzett, az Arsenal két hatalmas pofonba is beleszaladt a Bayern ellen, míg a Manchester City a Bajnokok Ligája történetének első csapata, amely ötöt rúgott az egyenes kieséses szakasz első meccsén, mégsem jutott tovább. A Sevillát kiejtő, ám a bajnokságban botladozó Leicesterben még bízhatnak az angolok, de a Shakespeare-fiúknak sem lesz könnyű dolguk, hiszen a pénteki sorsolás nyomán az Atlético ellen játszanak a negyeddöntőben.